ŠTA VI MISLITE: Da li je obrezivanje penisa zdravo?

Kod muškaraca u Srbiji uglavnom ne postoji običaj sečenja kožice oko glavića penisa, bilo u ranom detinjstvu, bilo u odraslom dobu, što se najčešće pravda religijskim razlozima. Međutim, da li je ovo do kraja ispravan način razmišljanja?

  • 90

Ma kako vi gledali na ovo pitanje, lekari tvrde da obrezivanje penisa u rano detinjstvu svakom muškarcu može da donose veoma mnogo zdravstvenih koristi.

Kako se pokazalo, ovaj zahvat umnogome smanjuje rizik za brojne bolesti, uključujući ne samo polno prenosive zaraze, već i sprečavanje urinarnih infekcija, pa čak i šanse da se dobije rak penisa.

Najnovije obimno medicinsko istraživanje, sprovedeno u SAD, dovelo je do toga da je ministarstvo zdravlje ove zemlje uputilo smernice svim lekarima i roditeljima sa ciljem da im skrene pažnju na sve blagodati koje donosi obrezivanje.

- Mi ne možemo da naredimo roditeljima da obrežu svoje sinove odmah po rođenju. Svesni smo činjenice da to mora da bude lična odluka u skladu sa religijskim i drugim uverenjima. Međutim, iako postoji minimalan rizik od same procedure, nauka je dokazala da su prednosti neverovatne! - rekao je doktor Džonatan Mermin, iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zasad je dokazano da obrezani muškarci imaju mnogo manje šansi da zaraze HIV-om, HPV-om (virusom koji izaziva kondilome ili rak penisa), gljivicama i drugim infekcijama, ali se rizik smanjuje i da ove bolesti prenese na svoju partnerku. Takođe, kod obrezanih dečaka javlja se daleko manji broj urinarnih infekcija.

No, kad god se tema obrezivanja penisa potegne na Balkanu, to obično dovodi do zađevica među muslimanima i hrišćanima, posebno što zadire u tradiciju i osećanja pripadnosti. Prema pravilima koje nalažu religije, obrezuju se pripadnici jevrejske i islamske vere, dok je kod katolika, pravoslavaca i ostalih hrišćana sam čin krštenja zamenio ovaj običaj, za koji se veruje da je varvarski i mučan po tako malo dete.

Jer, u Hristu Isusu niti šta pomaže obrezanje, ni neobrezanje, nego vera, koja kroz ljubav radi - reči su apostola Pavla.

Ipak, kada se u obzir uzmu sve zdravstvene prednosti, sigurno bi trebalo preispitati sve prednosti i mane ove prakse i razmisliti o tome da li je onaj ko je pisao pravila u biblijsko doba obrezivanjem hteo da “žigoše” ili “osakati” dečake ili je zapravo bio dobrotvor koji je kroz religiju pokušao da proturi nešto za dobrobit muškarca.

Šta vi mislite o ovoj temi?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Владо Шипчић

    5. decembar 2014 | 21:30

    Како ме драги Бог створио остаћу , а то са чистоћом је варка јер док се човек редовно купа не треба му кидање делова тела као што практикује религија која је настала 700 година после Хришћанства Слава Богу Да Сам Србин

  • srb

    5. decembar 2014 | 20:57

    Jedna bosanka mi letos sapnula u plicaku u Ulcinju da joj se bas svidja ova moja srpska neobrezana varijanta :)

  • Kockar

    6. decembar 2014 | 21:54

    Sta sad treba i da ga secem a ionako mi je dovoljno mali i bez toga..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA