Evo zašto su sline tako važne za naše zdravlje! (VIDEO)

Da, znamo da čak i sama reč zvuči odvratno, a još gore je kad nam par puta tokom zime začepe nos do te mere da ne možemo da dišemo, ali sline su tu da nam sačuvaju život. Evo i kako

  • 0

Jeste li i vi već bili barem jednom bili prehlađeni ove jeseni? Šta da vam kažemo, osim da je to donekle sasvim normalno. A pritom, sezona gripa nas tek čeka! Zato, vreme je da objasnimo čemu služe te grozne sline i zašto se u tolikoj meri stvaraju.

Priču o slinama počećemo jednim potpuno zapanjujućim podatkom. Verovali ili ne, prosečna osoba svakog dana proizvede litar-dva ove odvratne telesne tekućine. Da, dobro ste čuli, to je više tečnosti nego što mnogi ljudi unesu u sebe vodom i drugim napicima.

ČEMU SLUŽE?

Mukozna sluz ima ulogu da podmazuje membrane nosne šupljine i sinusa. Naši nazalni putevi obloženi su sitnim dlačicama koje se stručno nazivaju cilije. Njihov zadatak je da spreče da u bronhije i pluća dospeju sitne čestice prašine, polena i druge prljavštine, ali i bakterija i virusa, kojima tu nije mesto.

Da bi dobro funkcionisale, odnosno da bi sav neželjeni sadržaj bio poslat preko grla i umesto u plućima, gutanjem, završio u vašem stomaku, cilije moraju da budu vlažne i zato se luče sline. Jeste da zvuči gadno, ali ne brinite se, sva tu prljavštinu neutrališe želudačna kiselina.

Takođe, zimi je u zagrejanim prostorijama vazduh često veoma isušen, pa tako sline imaju i tu ulogu, da vazduh koji udišemo učine optimalno vlažnim.

Zapravo, ma koliko vi želeli da u vašem nosu ne bude nikakvog “sadržaja”, morate da znate da su sline prva linija odbrane našeg organizma, odnosno imunog sistema, od svih spoljnih napasnika. One nas čine zdravim!

KAKO NASTAJU?

Sline nastaju u žlezdama smeštenim u nazalnim putevima. Sačinjene su od 90 odsto vode, a ostatak su mahom proteini, soli i ćelije imunog sistema.

ZAŠTO PONEKAD TOLIKO "SLINIMO"?

Mi ne bismo ni primetili da se sav ovaj proces zbiva u našem telu, da se kad nas napadne neki virus ili bakterija, stvara više mukusa nego što je uobičajeno.

To se nekad dešava do te mere da sluz, umesto da bude tečna i prozirna, ne promeni boju u beličastu, žućkastu, pa čak i zelenkastu i ne postane toliko gusta, da ponekad imamo utisak kao da nam je neko gurnuo žvakaću gumu u nos.

Tada se osećamo kao da ćemo se udaviti u sopstvenim slinama, a jedno pakovanje maramica potrošimo za manje od pola sata. Čini nam se da ćemo nos duvati zauvek.

ZAŠTO DOLAZI DO ZAPUŠENOG NOSA?

Istina je da kad imunitet oseti prisustvo uzurpatora, on počinje da pumpa veću količinu krvi ka sinusima i nosnim putevima. Zato dolazi do oticanja tkiva, što se manifestuje kroz utisak da nam je začepljen nos.

Takođe, tada su tu prisutne i armije belih krvnih zrnaca, a ono što istresete iz nosa, zapravo je rezultat velike bitke ovih malih heroja protiv zlih bakterija ili virusa. Do promene u boji sluzi dolazi zbog enzima koji se oslobađaju tokom ovog procesa.

ŠTA PREDUZETI?

Ako stanje začepljenosti nosa i curenja slina, uz povišenu telesnu temperaturu, potraje duže od tri-četiri dana, trebalo bi posetiti lekara, koji će proceniti ozbiljnost situacije i da li je u pitanju upala sinusa koja zahteva upotrebu antibiotika ili kapi za nos.

Jedino što vi sami možete da uradite jeste da se opskrbite maramicama i čekate da prođe. Probajte da ispirate nos slanim rastvorom ili sprejom, a možete i da pokušate s inhalacijom bosiljkom i drugim lekovitim biljem.

Sve u svemu, ma koliko da su nam gadne, sline su tu da nas odbrane od napadača i samim tim bi trebalo da budemo zahvalni svom telu što ih uopšte imamo.

(Telegraf.rs / TheSpec)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA