KAKO DA: Sprečite da vam nakon farbanja boja izbledi!

Svaka žena koja farba kosu sigurno je primetila da se boja menja i gubi sa svakim sledećim pranjem. Srećom, ima načina da se to spreči, pa da u salon idete tek kad stvarno budete imali vidljiv izrastak, a nikako pre

  • 0

Farbana kosa iziskuje intenzivniju negu od prirodne, zato što veštačke boje isušuju kosu i čine je lomljivom. Da bi boja trajala duže, a vi izbegli skupe odlaske u frizerski salon, pomoći će pravilno šamponiranje.

Stručnjaci preporučuju da kosu uvek perete mlakom vodom, jer ona ne oštećuje vlasi, za razliku od vruće koje otvara kutikule i pospešuje ispiranje boje.

Nakon farbanja s pranjem treba pričekati 48 sati

Najbolje je da se sačeka 48 sati od farbanja, pa tek onda prvi put opere kosa, kako bi se boja što bolje upila. Šamponi utiču na prirodna ulja unutar vlasi zbog čega boja teže prianja uz njih.

Kosu je najbolje prati svaki drugi dan, a između pranja može pomoći i šampon za suvo pranje. U nezi pomažu i filteri za vodu na glavi tuša koji filtriraju minerale gvožđa štetne za vlasište.

Sulfate i alkohol u preparatima za negu treba izbegavati

Farbanoj kosi najbolje odgovaraju šamponi i regeneratori namenjeni tom tipu kose. Preparati za negu farbane kose zaključavaju boju u kutikul i sprečavaju njeno ispiranje.

Oni sadrže silikone koji zaglađuju površinu vlasi i sprečavaju njeno otvaranje, a samim time i izbeljivanje. Ne preporučuje se koristiti preparate koji sadrže alkohol ili sulfate jer ti sastojci uništavaju vlasi i skidaju boju.

Od pegle kosa brže bledi

Frizeri upozoravaju kako visoke temperature od fena za kosu, pegle ili uvijača na boju kose deluju jednako kao i sušilica za veš na crnu odeću, odnosno posvjetljuju je.

Kosu zato prethodno treba zaštititi termalnim sredstvom jer će previsoka temperatura otvoriti kutikule i povećati rizik od izbleđivanja boje, ali i pucanja vlasi. Upravo zbog toga ne preporučuje se u feniranju koristiti četke sa metalnim zupcima jer se one previše zagrevaju.

(Telegraf.rs / 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA