Samo nastavite da budete gojazni, evo šta vas čeka!

Mali je korak od prekomernog broja kilograma do šećerne bolesti. A sada se zna da dijabetes tipa dva u starijem dobu šteti pamćenju

  • 1

Dijagnoza dijabetesa u srednjem životnom dobu je u novoj studiji povezana sa 19 odsto većim rizikom za poteškoće s pamćenjem u starijem životnom uzrastu.

Americki naučnici Univerziteta Džon Hopkins dodaju da je nešto manje povećanje rizika za takve poteškoće otkriveno kod ispitanika s predijabetesom, stanjem koga karakteriše povišena koncentracija šećera u krvi nedovoljno za dijagnozu dijabetesa. Stručni časopis "Annals of Internal Medicine" dodaje da je rizik za slabljenje pamćenja bio najveći kod ispitanika koji su slabo kontrolisali koncentraciju šećera u krvi.

U dvadesetogodišnjem istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od oko 13.000 ispitanika koji su na početku posmatranog perioda bili stariji od 48 godina. Inače, ranija istraživanja su već povezala prisutnost dijabetesa s većim rizikom za demenciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ap0calypto

    10. decembar 2014 | 15:25

    Moja zena pati od hasimoto oblika, oboljenja stitne zlezde. Utice na kilazu, ali ni jedna dijeta nije pomogla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA