• 29

NJENO VELIČANSTVO TETKA: Evo zašto su to najbolja bića u životu vaše dece!

Deca neretko s tetkama mogu da razgovaraju o temama o kojima im je neprijatno da govore sa roditeljima. Ona daje odlične savete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima

 • 29

Osim što su bliska porodica, tetke imaju važan uticaj na dete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan. One sa mališanima svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.
TETKA JE "KUL" ODRASLA OSOBA

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno da pokaže svoju dečju stranu. Sećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka sme da pusti mašti na volju i da bude pravi zabavljač.

ONA JE POUZDAN SAVETNIK
Takođe, deca neretko s tetkama mogu da razgovaraju o temama o kojima im je neprijatno da govore sa roditeljima. Ona daje odlične savete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica saveta.
TU JE KADA OSTALI NEMAJU VREMENA
Ona će naći vreme da sašije haljinu za lutku, odvede dete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra sa nećakom. Tetka može biti značajan deo životnog iskustva deteta. Ona je tu baš kada je potrebna: pre polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi, na venčanju… Deca se mogu osećati izuzetno posebno u prisustvu tetke.

TETKA JE UZOR
U ovo moderno doba, više nego ikada, deca su pod uticajem medija i prijatelja koji nisu baš uvek pozitivan uzor. Tetka može biti alternativni primer porodice, karijere, odnosa, hobija ili vrednosti.
ONA JE PORODICA
S obzirom na to da je tetka odrasla sa ocem ili majkom deteta, ona može najbolje da razume dečje frustracije, probleme i njihove tačke gledišta. Kod sukoba sa roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Deca će se poveriti tetki ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u porodičnim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

MOŽE DA ZAMENI RODITELJE
Naravno, ne bukvalno, ali kada su, na primer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može da pripremi obrok ili da pomogne oko domaćeg zadatka. Posle roditelja, tetka može da postane najbliža osoba detetu.
ONA JE TU DA OHRABRI
Tetka će podržati dete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je reč: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju deteta. Ako se dete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvek da pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći obožavaoci svojih sestrića/sestričina i bratanaca/bratanica, a to deci daje jedan poseban osećaj pripadnosti.
(Telegraf.rs / Izvor: bebac.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragan

  Ovo je mozda u 90% slucajeva tacno mozda sam ja baksuz ali moje tetke nisu bas toliko cool !!!!

  83
  3

  Podelite komentar

 • Neza

  Ja sam tetka i volim ih kao svoju decu,najvise na svetu!!!!♡♥♡

  67
  1

  Podelite komentar

 • Biljana

  Ja sam ponosna tetka i evo do sada uspevam da budem biće dostojno ovog teksta... I sama sam imala dve najbolje tetke na svetu! Žive mi bile sto godina !

  58
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima