Evo kako da pijete, a da se ne napijete!

Stiže Nova godina, a s njom i brojne žurke i proslave koje treba ispratiti. Neki od ovih trikova mogu vam pomoći da ispadnete “glavna faca” u društvu i ostanete na nogama posle mora alkohola

  • 32

Stiže Nova godina, a s njom i brojne žurke i proslave koje treba ispratiti. Svako će se verovatno bar za novogodišnju noć dobro napiti, ali sigurno ćete se naći u situaciji da morate da “ispoštujete drugare”, a ne možete sebi da dozvolite da se “usvinjite”.

S druge strane, neki od ovih trikova mogu vam pomoći da ispadnete “glavna faca” u društvu i ostanete na nogama posle mora alkohola.

Ne mešajte pića

Kao prvo, nemojte mešati pića. Jasno je da čovek u alkoholisanom stanju baš i nema kontrolu nad sobom, pa se ne možete osloniti na tog drugog, pijanog sebe. Zato pre nego što počnete da pijete, odredite šta ćete piti u toku večeri, proverite ima li dovoljno tog pića, da ne morate kasnije da prelazite na nešto drugo i sve to zbućkate u stomaku.

Šta nam radi jetra

Jetra može da preradi samo neku količinu alkohola u određenom vremenskom periodu. Tako za jedan sat, ona može da preradi jedno malo pivo, 0.33 dl žestokog pića ili jednu čašu vina. Sve više od toga delovaće kao otrov. Zato, napravite računicu. Iskusni “alkosi”, koji piju maratonski, popiju dva pića u početku, i onda po jedno na svakih sat vremena, a ako osete da nisu dovoljno pripiti, samo dupliraju jednu dozu.

Jedite masno

Pijanstvo je zapravo posledica isparenja alkohola u našem organizmu. Svi znamo da masti plivaju po vodi, pa tako i u našem stomaku deluju kao prepreka na površini koja sprečava ta isparenja da urade svoje i na taj način nas čuvaju od pijanstva.

Pijte mineralnu vodu

Mineralna voda sadrži ugljen dioksid koji neka alkoholna isparenja vezuje i sprečava njihovo pretvaranje u opasne aldehide koji nam “pomućuju mozak”. Na taj način, možete čak prepoloviti dejstvo alkohola. Iako i druga gazirana pića sadrže ugljen dioksid, sadrže i šećer koji se ne slaže najbolje s alkoholom, pa ne treba zameniti mineralnu vodu nekim od tih pića.

SAVET GODINE

Jedan od osnivača kompanije “Boston Beer”, Džim Koh, otkrio nam je svoju tajnu kako uspeva da popije više od svih a da se ne napije. Tajna je u običnom kvascu. Pre pijanke, Džim bi svaki put pojeo po jednu kašičicu aktivnog kvasca po svakom piću koje planira da popije. Ako vam je lakše, možete kvasac da umešate u jogurt. Kvasac razbija alkohol u organizmu na osnovne molekule - vodonik, kiseonik i ugljenik, tako da ne stigne da ispari i udari nas u glavu.

Živeli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA