• 7

DA LI VAM JE MOZAK ZDRAV: Stanite na jednu nogu i proverite!

Plašite li se moždanog udara ili možda toga da jednog dana više ne budete u stanju da obavljate najjednostavnije zadatke? Stanite, poput flaminga, na jednu nogu dok čitate ovaj tekst i saznaćete

  • 7

Ako ste se pitali u kakvom su stanju vaše moždane vijuge, jedan sasvim prost fizički test može da vam otkrije mnogo više nego što ste mislili da je moguće, bez odlaska kod lekara.
Sve što treba da uradite jeste da pokušate da stojite na jednoj nozi što duže možete da izdržite, a najbolje bi bilo barem jedan minut, a potom da to isto uradite i na drugoj. Kako vam ide?

Foto-ilustracija: Foter/Robert F Gabriel

Foto-ilustracija: Foter/Robert F Gabriel


Prema japanskoj studiji objavljenoj u časopisu “Stroke”, na ovaj način ćete saznati koje su vam šanse da vas strefi šlog, da počnete da zaboravljate stvari ali i neke druge bolesti.
Istraživači su ovaj zadatak stavili pred 1.387 zdravih dobrovoljaca, prosečne starosti 67 godina, a dok su balansirali na jednoj nozi snimali su njihovu moždanu aktivnost magnetnom rezonancom i davali im da rešavaju četiri vrste kognitivnih testova.
Foto-ilustracija: SXC.hu/tkobosz

Foto-ilustracija: SXC.hu/tkobosz


Ispostavilo se da je dužina stajanja u flamingo-pozi u potpunosti predvidela šta će pokazati magnetna rezonanca. Oni koji nisu mogli da izdrže duže od dvadesetak sekundi po pravilu su imali nešto što se zove bolest malih krvnih sudova mozga, odnosno oštećene sićušne kapilare u sivoj masi.
Foto: Wikipedia/Alexander Wivel

Foto: Wikipedia/Alexander Wivel


Iako začepčljenje ili pucanje ovih mikro-krvnih sudova u mozgu najčešće prolazi bez konkretnih simptoma koji bi ugrozili život pacijenta, one su i te kako opasne po zdravlje u budućnosti, a u velikom broju slučajeva mogu se odraziti na sposobnost osobe da razrešava probleme koji zahtevaju razmišljanje.
Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua

Foto-ilustracija: Nevseoboi.com.ua


- Zapravo, u vašem mozgu može da se dogodi tihi šlog, koji vi nećete ni osetiti. Kada dođe do pucanja ili začepljenja majušnih krvnih sudova, nema simptoma, ali dolazi do oštećenja moždanih funkcija, što vremenom može da dovede do vaskularne demencije – rekao je doktor Ričard Senelik, neurolog i direktor Instituta za rehabilitaciju u San Antoniju.
Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia


Ovo stanje posebno je opasno za ljude koji već imaju simptome dijabetesa ili povišenog krvnog pritiska, jer sa svakim dodatnim kapilarnim mikro-oštećenjem raste i verovatnoća da osoba dobije moždani udar. No, čak i da ga ne dobije, ako se ne reaguje na vreme, vremenom će prestati da bude "sva svoja" i početi da se "gubi".
Foto: Lazar Zarupski

Foto: Lazar Zarupski


Zato, za svaki slučaj, stanite prvo na jednu nogu i pokušajte da balansirate na njoj čitav minut, a potom to isto probajte i na drugoj. Ako vam ne ide, to ne znači automatski da ćete se šlogirati ili postati senilni, ali definitivno predstavlja upozorenje da je vreme da posetite lekara. Bolje je sprečiti nego lečiti, zar ne?
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cincar

    Neozbiljni komentari. Ne shvataju koliko je bolest ozbiljna. Odrastao covek razmislja kao beba.

  • Joca

    Nekad ne mogu ni na dve da stojim kako treba.Ali nije od alkohola,nego od rada,od ranog svitanja pa do mrklog sumraka.

  • dzodzomodzo

    a kako mi invalidi da proverimo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima