OPREZ: Nikad na spavanje ne idite ljuti

Postoji izreka koja kaže kako nije pametno ići u krevet besan i posvađan sa nekim jer će se ljutnja samo nagomilati. Da u tome ima istine, potvrdilo je istraživanje objavljeno u časopisu "The Journal of Neuroscience"

  • 0

Za potrebe studije regrutovano je 106 ispitanika. Naučnici su im pokazivali prizore koji izazivaju različita osećanja – negativna, pozitivna i neutralna, zatim su im merili moždanu aktivnost tokom sanjajuće, odnosno REM faze spavanja.

 

Pokazalo se da kod ispitanika koji su ostali budni neko vreme nakon gledanja uznemirujućih prizora, ponovljeno gledanje istih scena naredno jutro nije izazvalo jednaku reakciju, već je ona bila ublažena. S druge strane, ispitanici koji su odmah nakon gledanja uznemirujućih prizora išli na počinak, sledećeg jutra imali su jednako snažnu reakciju na prizore.

 

Naučnici smatraju da upravo san održava emocionalnu reakciju takvu kakva je sve do buđenja.

 

Autori studije istakli su kako mnogi ljudi nakon potresnog događaja imaju problema sa spavanjem i  iz toga su zaključili kako je moguće da je to jedan od zaštitnih mehanizama mozga koji nesanicom zapravo pokušava da spreči skladištenje tih emocija u memoriju.

 

(Vitamini.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA