MODERNE DOMAĆICE: Evo zašto sutra morate da zamesite česnicu

Pravljenje česnice je ritual kojim bi svaka srpska domaćica trebalo da započne božićno jutro, međutim, pitanje je koliko će ta tradicija uspeti da se zadrži kod mlađih generacija

  • 15

Veliko je pitanje koliko će se, i na koji način, stara srpska božićna tradicija preneti na nove generacije. Ta tradicija podrazumeva i neke veštine u kuhinji, međutim, današnje devojke su veštine u kuhinji zamenile veštinama u kupatilu. Većina njih verovatno poznaje sve vrste tečnog pudera, krejona i karmina, koji uz pravo svetlo i dobar ugao između ogledala i novog Samsung Galaksija, daju odličan selfi.

Tako će svaka mlada devojka odmah od starijih naučiti tradicionalnu recepturu za pravljenje selfija, s nezaobilaznim pućenjem usana, što predstavlja pravu poslasticu za sve momke na društvenim mrežama. U skladu s tim mogli bismo revidirati i staru izreku koja kaže da - "put do muškarčevog srca vodi preko dobrog selfija na Fejsu".

Foto-ilustracija: Foter/Lotus Carroll Foto-ilustracija: Foter/Lotus Carroll

Od veština u kuhinji tu su još eventualno kornfleks sa čokoladnim mlekom i musli s voćnim jogurtom. Zato, devojke, naučite barem jedan od ova dva recepta i napravite jedan božićni selfi u kuhinji, sa česnicom u rukama. Barem jednom godišnje uradite ono što su naši preci radili vekovima, možda čak i hiljadama godina unazad.

Donosimo vam dva recepta za božićnu česnicu:

Recept 1:

Sastojci: 1 kg belog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.

Priprema: Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Foto: Foter/flickr/lchunt Foto: Foter/flickr/lchunt

Recept 2:

Sastojci: 1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.

Priprema: Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp.

    6. januar 2015 | 11:40

    Kako koja ima ih prave cuda od tijesta.PRAVE DEDA MRAZA SNJESKA BJELICA UKRASNE POGACE ,A NEKE NEZNAJU SKLONITI STOLICU IZA SEBE,PRESKACU PREKO NJIH,JEL IM MAME POSPREMAJU.

  • Jasmina

    6. januar 2015 | 11:24

    .....Sta reci? Koju poruku poslati? Kome? Saljem poruku onima koji vide,a ne cuju...ne cuju,a ne vide....

  • Sherlock

    6. januar 2015 | 13:06

    U mom selu se to pravi skroz drugacije, kao proja. A unutra se stavlja novcic, drvce badnjaka, kukuruz i pasulj. Ako odlomite parce u kome je novcic, imacete para cele godine, drvce badnjaka je zdravlje, a kukuruz i pasulj rodna godina na njivi ili tako nesto. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA