MEDICINA BUDUĆNOSTI: Flaster koji kontroliše vaše zdravlje

Uskoro bi čekaonice lekara opšte prakse mogle da budu daleko praznije, jer su se na tržištu pojavili elektronski hanzaplasti koji prate vaše zdravstveno stanje

  • 0

Profesor Džon Rodžers sa Univerziteta u Ilinoisu osmislio je elastične silikonske samolepljive flastere, tanke poput ljudske vlasi, koji imaju zadatak da prate svaku promenu zdravstvenog stanja kod pacijenata lečenih od različitih bolesti. U sebi oni sadrže elektronski mikročip kojim se mere otkucaji srca, temperatura, znojenje i ostali procesi u organizmu.

- Za razliku od kabastih aparata u bolnici, ovde je u pitanju je potpuno neinvazivna metoda zdravstvene kontrole, a pritom pacijent uopšte ne mora da napusti svoj dom i čeka na komplikovane medicinske procedure - poručio je doktor Rodžers, koji je ovaj specijalni elektronski hanzaplast razvijao više od decenije. Prvi modeli ovog neobičnog proizvoda spirali bi se s kože nakon prvog pranja, a najnoviji mogu da ostanu zalepljeni u proseku desetak dana kada se ljušte zajedno sa prirodnim obnavljanjem kože.

Svi podaci o telesnim promenama prenose se na moblini telefon ili računar, a u suprotnom smeru flasteri se mogu koristiti kao podrška u lakšem zarastanju manjih rana, ali i za kontrakciju mišića prilikom lakših povreda.

Nakon što uspešno prođu šira klinička testiranja, profesor Rodžers ima viziju da se ovi flasteri nađu u slobodnoj prodaji po ceni koja ne bi trebalo da prelazi 10 američkih dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA