Ako vam se ovo dešava, imunitet vam je otišao dođavola!

Svi znamo da je jak imunitet najvažniji stub odbrane našeg organizma od virusa i bakterija. Zato je važno da znamo kada nam je ovaj sistem oslabljen i predstavljamo lak plen za sve te male napasti

  • 3

Svi mi imamo svoju dnevnu rutinu, ali neke od navika koje imamo mogu naštetiti našem zdravlju. Donosimo vam šest znakova koji upućuju na to da je vaš imunitet oslabljen:

Stalno vam se jede slatko

Prekomerno uživanje u slatkišima neće naškoditi samo vašoj liniji, već i imunom sistemu koji posle toga neće moći adekvatno da vas štiti od bakterija i virusa.

Jedno istraživanje pokazalo je da 100 grama šećera značajno smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da u narednih pet sati unište bakterije.

Foto-ilustracija: Foter/kirikiri Foto-ilustracija: Foter/kirikiri

Ne pijete dovoljno vode

Postoji važan razlog zbog kojeg se preporučuje unos tečnosti kada ste bolesni. Vašem telu je potrebno mnogo tečnosti da bi se oslobodilo toksina.

Preporučena količina vode koju treba dnevno unositi zavisi od osobe. Dovoljnu količinu vode unosite ako je vaš urin svetlo žute boje, gotovo bez boje i mirisa.

Foto-ilustracija: Foter/jJoost Nelissen Foto-ilustracija: Foter/jJoost Nelissen

Višak kilograma

Svi već znamo da su suvišni kilogrami štetni za srce, mozak i ostale organe, ali treba znati i to da višak kilograma značajno oslabljuje vaš imunitet.

Oni koji se bore s teškim oblicima gripa ili prehlade često imaju indeks telesne mase iznad 40, što prema svim kriterijumima označava gojaznost.

Prekomerna telesna težina uzrokuje hormonalnu neravnotežu i upalu koja smanjuje sposobnost imuniteta da se odbrani od infekcija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Stalno vam je suv nos

Curenje nosa je odbrambeni mehanizam organizma kojim on pobeđuje grip i prehladu. Sluz u nosu zaustavlja viruse i sprečava njihov ulazak u telo.

Ako su vaši nosni kanali suvi, bakterije i virusi će lakše ući u disajni sistem.

Ako je suvoća trenutni problem, rešite ga kapima. Ali, ako neprestano imate problema sa suvoćom, obratite se lekaru kako biste otkrili uzrok.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Hronični stres

Hronični stres je jedan od najvećih neprijatelja imunog sistema. Previsok nivo stresa u telu neće samo povećati rizik od nastanka gripa i prehlade već će i pogoršati simptome.

Osobe, koje su pod hroničnim stresom, često osećaju najteže simptome i treba im čak dvostruko više vremena da se oporave.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Uvek ste prehlađeni

Ovo je znak koji upućuje na to da imunitet ne radi kako treba. Odrasla osoba će tokom sezone biti prehlađena do tri puta, što u proseku traje tri do četiri dana.

Ako ste češće prehlađeni, to znači da nemate razvijen odbrambeni mehanizam. Više spavajte, vežbajte, usvojite zdrave navike u ishrani i počnite da konzumirate hranu koja jača imunitet.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bernarda

    24. januar 2015 | 22:22

    za dobar imunitet treba redovna prehrana,najmanje tri puta dnevno jesti,nekakve fizicke aktivnosti na svijezem zraku, i teretana ako to dozvoljavaju mogucnosti ,spavati ,najmanje 6 sati ,pokusati zivjeti bez stresa,koliko je to moguce i to je to

  • Klara

    16. januar 2015 | 23:28

    Da bi se vratio, morao je prvo da ode...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA