Evo šta reći drugarici koja kuka da je debela

Koliko puta vam se dogodilo da vas drugarica ili devojka pita da je debela, a vi niste znali šta da joj odgovorite? Univerzitet u Kanadi istražio je koji će odgovori najviše pomoći osobama koje su gojazne

  • 3

Da li treba da negiraš izjavu drugarice da je debela, grubo joj kažeš da to više ne želiš da slušaš, ili joj odbrusiš: "Da, grozno izgledaš i vreme je da učiniš nešto u vezi sa tim"?

Novo istraživanje pokazuju da je podrška najefikasniji način da se vaša prijateljica oseća bolje, ali i da možda istraje u dijeti, piše Hafington post.

Cilj studije, koja je obuhvatila više od 100 studentkinja Univerzitetau Kanadi, bio je da pokaže kako izjave prijatelja utiču na preokupiranost nekih žena telesnom težinom, kao i na to da li mogu da uzrokuju promene u tom smislu, tokom devet meseci.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Do kraja istraživanja, one koji su bile zabrinute za svoju težinu, ali nisu dobile pozitivne poruke poput: "Izgledaš sjajno, nisi debela", uglavnom su ostale na istoj kilaži ili su malo smršale. One koje su takođe brinule, ali su im najbliži rekli da bi stvarno mogle da počnu da se bave sportom i da budu na dijeti, u proseku su izgubile četiri kilograma tokom devet meseci.

- Ako najdražima mislimo najbolje, onda bi trebalo da ih podržimo da promene svoje loše navike, pre svega one koje se tiču njihovog zdravlja - kaže za Kristin Logel, docent na Univerzitetu i koautor studije.

Ona je objasnila i da osim podrške, nikako ne treba vršiti pritisak na prijateljice, članove porodice i partnere da smršaju, jer to uvek ima suprotan efekat.

Printskrin: Instagram/fionahodge_cwp Printskrin: Instagram/fionahodge_cwp

- Pritisak te vrste izaziva stresa, preokupiranost težinom i fizičkim izgledom, što često dovodi do toga da te osobe jedu još više. Takođe, magazini, TV emisije, sajtovi... bombarduju gojazne osobe savetima i dijetima, pa ne moraju to da slušaju i od svojih najbližih - zaključuje ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rsb

    16. januar 2015 | 21:28

    Manje krkaj-vise vezbaj,trci,pesaci...

  • Dawko

    17. januar 2015 | 08:43

    Debela debela, najela se pepela!

  • Marija

    17. januar 2015 | 11:48

    Ja sam se u trudnoci ugojila 45 kg. Samo volja, zelja i naravno savet nutricioniste mogu dati rezultate. Nikako na svoju ruku drzati dijetu. I ni pod tackom razno ljudi koji imaju 150+ ne smeju trcati i vezbati zbog zglobova. Mrsavljenje se sastoji iz tri dela : 1. Disciplinovati sebe i pridrzavati se saveta strucnjaka. 2. Imati cilj za koliko meseci bi po Vama trebalo smrsati. 3. Istrajnost i volja da se zadrzi zeljana linija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA