Pijete je svakog dana, a niste ni svesni da vas štiti od raka!

Mnogi ne mogu da zamisle da započnu dan bez ovog napitka, a ni trač-partija ne bi bila to bez nje. No, da li ste znali da konzumacija kafe smanjuje rizik od raka kože? Evo i kako

  • 0

Istraživanje sprovedeno nad 450 hiljada osoba u SAD, u periodu od 10 godina, pokazalo je da ispijanje kafe može smanjiti rizik od najopasnije vrste raka kože, smrtonosnog malignog melanoma.

Maligni melanom spada u maligne tumore koji nastaju iz melanocita. Najčešće se javlja na koži, no može nastati i na svim drugim delovima tela u kojima se nalaze melanociti. Na početku istraživanja, osobe prosečne starosne dobi od 63 godine, na kojima je vršeno istraživanje, bile su zdrave, dok je njih tri hiljade tokom narednih 10 godina obolelo od raka kože.

Naučnici su utvrdili da je kod osoba koje svaki dan redovno piju šoljicu kafe manji rizik od obolevanja od raka kože. Isto istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje dnevno piju četiri šoljice kafe za 20 posto manji rizik od obolevanja od raka kože.

Ipak, naučnici upozoravaju da bi više od četiri šoljice kafe dnevno moglo izazvati rast krvnog pritiska. Rezultati pomenutog istraživanja su objavljeni u magazinu "Journal of the National Cancer Institute".

Foto-ilustracija: ForWallpaper.com Foto-ilustracija: ForWallpaper.com

Smatra se da kofein u kafi pomaže u zaštiti zdravih ćelija, ali i sprečava odumiranje ćelija oštećenih ultraljubičastim zracima. Ranija istraživanja su pokazala kako konzumiranje kafe može pomoći u smanjenju oboljenja kao što su moždani udar, dijabetes i rak jetre.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA