Nikad ne biste pogodili koja starinska razonoda je dobra za zdravlje (VIDEO)

Istraživanje iz 2005. godine je utvrdilo da pletenje ima umirujuće zadovoljavajuće dejstvo na osobe koje su pod stresom ili su anksiozne, a pokazalo se i da ima blagotvorna dejstva na osobe koje pate od depresije ili nekog oblika poremećaja u ponašanju i ishrani

  • 1

Da li ste znali da terapija pletenjem pomaže pri lečenju mentalnih oboljenja kao što su napadi panike, poremećaji ishrane i ponašanja, depresija?

Istraživanje iz 2005. godine je utvrdilo da pletenje ima umirujuće zadovoljavajuće dejstvo na osobe koje su pod stresom ili su anksiozne, a pokazalo se i da ima blagotvorna dejstva na osobe koje pate od depresije ili nekog oblika poremećaja u ponašanju i ishrani.

Prema rečima engleskog psihoterapeuta Betsan Korkhil, terapija pletenjem je delotvorna zato što se obe ruke ritmično koriste, aktiviraju obe strane mozga, što dovodi do toga da se manje razmišlja o negativnim i lošim stvarima i, istovremeno, dobija osećaj smirenosti i zadovoljstva.

Ova doktorka od 2006. godine koristi terapiju pletenjem kao merodavan način lečenja kako u individualnim, tako i u grupnim sesijama.

Foto: flickr/Zulema (zoblue) Foto: flickr/Zulema (zoblue)

Istraživanja su pokazala da ovaj vid terapije poboljšava koncentraciju i blokira negativne misli, ritmični pokreti stvaraju umirujuć efekat, igra prstima podstiče pozitivne misli, a sam rad na nečem korisnom podstiče samopouzdanje i osećaj vrednosti. Takođe uči strpljenju, istrajnosti i komunikaciji

Imate li neki od problema ili ne, tek, pletenje je svakako dobar način da konstruktivno utrošite slobodno vreme, istovremeno radeći na jačanju mentalnog zdravlja.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: organvlasti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA