Nećete verovati zašto devojčice sve ranije ulaze u pubertet!

Sigurno ste i vi primetili da, iz generacije u generaciju, devojčice ne samo da počinju da dobijaju prvu menstruaciju sve ranije, već se čak kod devetogodišnjakinja u ponašanju naziru prvi simptomi puberteta. Evo šta je glavni uzrok tome

  • 5

Da česta konzumacija gaziranih pića ima užasan uticaj na dečije telo se odavno zna. Međutim, sada je dokazano da je ova loša navika kod devojčica je povezana s ranijim početkom puberteta, sugeriše istraživanje sprovedeno na Harvardu.

Prateći oko 5.600 devojčica starih od 9 do 14 godina, naučnici su izračunali da je među ispitanicama koje su pile više od 1,5 doze gaziranih sokova dnevno do prve menstruacije dolazilo prosečno 2,7 meseci ranije nego kod njihovih vršnjakinja koje su pile do dve doze gaziranih sokova nedeljno.

- Uočena veza bila je nezavisna od indeksa telesne mase devojcica - piše stručni časopis "Human Reproduction".

Inače, rani početak puberteta kod devojčica je povezan s većim rizikom za depresiju u adolescenciji i rak dojke u odrasloj dobi, napominju naučnici.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Prema njihovim rečima, dobijene nalaze je moguće objasniti posledicama konzumacije velike količine šećera iz gaziranih napitaka, što dovodi do povećanja prisutnosti insulina i nekih polnih hormona povezanih s ranijim početkom puberteta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grofica

    2. februar 2015 | 19:48

    Granice su se pomerile i to nema veze sa gaziranim sokovima. Zene ranije ulaze u klimaks a deca u pubertet. Krivac je GMO hrana,meso koje se tretira hormonima,ubrzan tempo zivljenja,los kvalitet zivota....a mozda je to zak da nam se zivotni vek skracuje,pa je priroda odradila svoje

  • топлистанадреалиста

    2. februar 2015 | 16:06

    "Ти си била жена, ја сам био дијете....зашто мушки касно уђу у пубертет"!:D

  • M.

    2. februar 2015 | 23:45

    Nema to veze sa gaziranim sokovima, ja ne pijem i ne volim gazirano pa mi je doktor ipak sa 9 ipo godina bio ustanovio da sam ušla u pubertet. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA