PUŠAČI: Ovo je hrana koja čisti pluća i sprečava rak!

Ukoliko već ne možete da se odreknete cigareta, iako znate za sve rizike, barem smanjite šansu od obolevanja od raka. Srećom, postoje brojni načini kako pluća možete da očistite od katrana i smanjite rizik od pojave infekcija

  • 9

Iako ne postoji magično sredstvo koje će “oribati” disajne organe od nikotina, katrana i ostalih štetnih sastojaka popušenih cigareta, određene namirnice mogu da vam pomognu da malo pročistite pluća.

Evo kako da se makar malo oslobodite nakupljenih toksina i smanjite šansu da obolite od kancera, ali i da budete manje podložni sezonskim infekcijama kao što su prehlada i grip.

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac je namirnica koja sadrži beta-kriptoksantin za koji se veruje da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećeraca na policama u prodavnicama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste poreklo u potpunosti sigurni.

(Foto: WiseGeek.com) (Foto: WiseGeek.com)

Selen

Selen je jako moćan antioksidans, a brazilski oraščići su najbolji izvor selena u hrani, a dobro je jesti i u žitarice.

Crni i beli luk

Luk je takođe dobar čistač pluća. I beli i crveni luk sadrže stvari koje imaju antikancerogeno delovanje. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcije i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih ćelija.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Đumbir

Đumbir kao prirodni lek i namirnica koja će vam pomoći u odbrani od zloćudnih oboljenja. Ovo je još jedno snažno sredstvo za "izbacivanje" toksina iz pluća. Možete piti čaj od korena đumbira čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Pomorandže

Narandže takođe sadrže i kriptoksantin koji preventivno deluje protiv raka pluća.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kopriva

Kopriva je biljka prepuna gvožđa, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Borove iglice

Čaj od borovih iglica se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

(Telegraf.rs / KakoLiječiti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • popaj

    22. februar 2015 | 00:21

    pusio sam 21 g ,,samo jaka volja i cigarete se mogu baciti za dva dana sam u potunosti bacio cigarete bez ikakvih preparata bez zabrane ljekara,jednostavno sam odlucio da bacim cigarete vec 4 pune godine nepusim nisam zapali ni jednu cigaretu,,razlika je neopsiva,,,prosto da covjek ne povjeruje ,,,,,

  • maki

    21. februar 2015 | 18:21

    beli luk je pun selena, zato i ima prepoznatljivi miris koji potice od selena

  • Angel

    21. februar 2015 | 11:34

    U ovoj zemlji je sad sve gmo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA