GREJALICA MOŽE DA IZAZOVE RAK: Evo koji su još kućni aparati opasni po zdravlje!

Tehnologija nam je olakšala mnoge stvari, ali smo zato neprestano izloženi elektromagnetnom zračenju uređaja koji rade na struju, što može mnogo da našteti našem zdravlju

  • 2

Svi uređaji koji rade na struju stvaraju oko sebe elektromagnetno polje koje utiče na funkcionisanje organa. To može da izazove razne poremećaje, pa čak i kancerogena oboljenja.

Klima uređaji, mobilni telefoni i mikrotalasne peći, samo su neki od uređaja koji mogu negativno da utiču na zdravlje.

U nauci o stanovanju, poznat je efekat “bolesnih kuća”, kaže dr Dejan Krstić, profesor elektrotehnike i elektromagnetnih zračenja na Fakultetu zaštite na radu u Nišu, a piše Kurir.

- Živimo u okruženju s nizom uređaja koji rade na struju, oko kojih se stvara elektromagnetno polje. Kad se grejete na TA peć ili grejalicu, u prostoru oko kabla uključenog u struju stvara se magnetno polje, koje ima biološko dejstvo na ljude. To dejstvo ima dva efekta, termogeni, zagrevanje organizma, i fiziološki, koji deluje na naš nervni sistem i način funkcionisanja ćelija, tkiva i organa. Ako stalno boravite u elektromagnetnom polju, to može izazvati nervnu razdražljivost, smanjenu koncentraciju, pa i pojavu kancera. Elektromagnetno zračenje mobilnih telefona svrstano je u grupu potencijalno kancerogenih materija – tvrdi Krstić.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Poslednjih tri-četiri godine, neprestano se nalazimo u elektromagnetnom polju, kaže dr Momir Dunjić, predsednik Udruženja integrativne medicine Srbije.

- U tom okruženju svako od nas mobilnim telefonom može da hvata talase pet do 10 Wi-Fi antena. Ta nejonizujuća zračenja su štetna, pogotovo noću, jer ne dozvoljavaju obnavljanje melotonina, koji je neophodan za rad timusa, glavne žlezde odgovorne za naš imunološki sistem. To može dovesti do pada imuniteta i stvaranja malignih oboljenja. S porastom Wi-Fi antenau okruženju poklapa se i pojava simptoma problema s varenjem. Smatramo da antene blokiraju rad enzima za varenje, tako da danas imamo sve više pacijenata netolerantnih na određenu vrstu hrane. Frižider ne treba držati pored zida ako je s druge strane krevet, jer zid ne štiti od elektromagnetnog zračenja – upozorava dr Dunjić.

Foto-ilustracija: Flickr/Kate Tomlinson Foto-ilustracija: Flickr/Kate Tomlinson

Među opasnim uređajima su i oni koji emituju zvuk, posebno ultrazvučni uređaji za rasterivanje insekata, miševa i ptica, kaže Borislav Mitrović, stručnjak za protivelektronski rat.

- Njihove frekvencije su od 20.000 do 100.000 herca. Ti uređajji utiču na svest i veoma su štetni za ljudski organizam – objašnjava Mitrović.

(Telegraf.rs / Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA