PAZITE SE: Čak 30 ŠTETNIH SASTOJAKA nalazi se u gaziranim pićima!

Oni koji piju više od dve čaše gaziranih pića dnevno time ubrzavaju starenje ćelija i do pet puta

  • 0

U gaziranim pićima ima više od 30 različitih aditiva, od boja, konzervansa i zaslađivača, preko kofeina, do kiselina i materija za poboljšanje ukusa. Ipak, glavne mane zbog kojih su gazirani sokovi već godinama na “optuženičkoj klupi” su jaka kiselost i velike količine šećera.

Međutim, šećerne bombe, koje uz to sadrže i velike količine kofeina, prodaju se kao energetska pića. Zbog njihovog sastava i niza dokazano štetnih efekata na zdravlje, na takva se pića u nekim stranim zemljama uvode i posebni porezi, zabranjuje se njihova prodaja u velikim pakovanjima, a aparati za prodaju takvih napitaka izbacuju se iz krugova škola i univerziteta, piše 24sata.hr.

Neke štetne posledice pijenja gaziranih pića, ali i ostalih slatkih napitaka, dokazane su, a druge još treba istražiti.

Dokazano je da zbog velikog udela šećera i visoke kiselosti gazirana pića uzrokuju eroziju zubne gleđi i karijes. Šećer reaguje sa bakterijama pri čemu se proizvode štetne kiseline koje mogu uzrokovati truljenje. Nakon konzumiranja gaziranog pića potrebno je i do 45 minuta da se povećana kiselost u ustima vrati na normalan nivo. Ali, još veću štetu od voćnih sokova mogu napraviti gazirana pića.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Victor Habbick Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Victor Habbick

Kola je za gleđ čak deset puta korozivnija od voćnih sokova s istim procentom šećera, pokazala je studija Univerziteta u Birmingemu. Krivcem se smatra limunska kiselina koja se dodaje gaziranim pićima, a zbog nje su čak i dijetalne kole, s malim udelom šećera, loše za zube.

Ako je svakodnevno pijete nekoliko godina, zbog sadržaja ugljene kiseline, čak i gazirana voda može da ošteti gleđ. Ali, dve, tri čaše nedeljno neće ostaviti posledice.

Slatki i gazirani sokovi, posebno kola, sadrže mnogo fosfata, odnosno fosforne kiseline, zbog čega naš organizam, kako bi uspostavio normalan odnos fosfora i kalcijuma u krvi, oslobađa rezervni kalcijum iz kostiju. Ako ne boravite dovoljno na vazduhu, ne izlaže se suncu i ishranom ne unosite dovoljno kalcijuma, imaćete povećan rizik od dobijanja osteoporoze.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Iamnee Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Iamnee

Preterivanje vodi u agresiju

Pijenje većih količina gaziranih pića povezano je i s agresivnošću, rizičnim ponašanjem, poremećajem pažnje, nesanicom i većom sklonosti ka samoubistvu. Zbog velike količine kofeina koji sadrže, energetski napitci mogu uzrokovati nervozu i nesanicu. Dokazano je da oni koji piju tri, četiri limenke takvih pića na dan pokazuju pojačanu agresivnost.

Opasnost se krije u velikim pakovanjima

Od jedne čaše ili limenke gaziranog soka nema štete, problem je u velikim pakovanjima. Sa Zapada se proširio sindrom velikih porcija brze hrane i napitaka, a upravo se od tamošnjih proizvođača sada zahteva da smanje količinu šećera u tim napicima i zabranjuje se distribucija gaziranih pića u velikim pakovanjima.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Okidač i za pojavu prevremenog puberteta

Devojčice koje piju više od dve limenke slatkog napitka na dan mogu ranije da dobiju menstruaciju i uđu u pubertet pre svojih vršnjakinja koje piju dve ili manje limenki soka nedeljno, smatraju američki naučnici.

Raste želja za slatkom hranom

Samo dve limenke slatkoga gaziranog pića na dan smanjuju percepciju slatkog ukusa i podstiču želju za još šećera, kaže dr Hans-Peter Kubiš, fiziolog na Univerzitetu Bangor, koji je sa svojim timom sproveo studiju o efektima gaziranih pića.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA