Da li je stvarno moguće da se toliko uplašite da UMRETE OD STRAHA? (VIDEO)

Od straha čoveku svašta može da se desi - da se upiški ili ukaki u gaće, da mu se srce sledi ili da padne u nesvest. Ali, da li može i da umre? Evo odgovora

  • 11

Svako od nas je nekad iskusio toliki strah da mu je, što kažu, srce sišlo u pete. Međutim, postavlja se pitanje da li strah može da bude toliko jak da nas ubije? 

 

Naši strahovi su deo našeg genetskog nasleđa. Sve one stvari koje su ubijale naše pretke tokom evolucije, ostale su usađene u našim genima u vidu strahova, koji bi trebalo da nas zaštite od tih opasnih situacija. Strah nas s jedna strane sprečava da dođemo u takvu situaciju, odnosno, tera nas da iz nje što pre pobegnemo, a s druge strane, podstiče lučenje adrenalina i ubrzava rad srca, što nam daje snagu da se s tom situacijom izborimo.

 

Zbog tog genetskog nasleđa imamo razne strahove, kao što je strah od visine, pauka, zatvorenog prostora, a visoko na lestvici je i fobija od igle. Naravno te fobije nisu nastale preko noći, već usled toga što su situacije kojih se plašimo, čoveku bile konstantna pretnja kroz evoluciju.

 

Foto-ilustracija: Foter/balt-arts

Foto-ilustracija: Foter/balt-arts

 

Što se tiče toga da li strah može da nas ubije, odgovor je - može, ali to zavisi i od toga u kakvom stanju nam je srce. Strah uzrokuje ubrzan rad srca što predstavlja veliki napor i ako je srce slabo,  može da dovede do raznih komplikacija, pa čak i smrti. Zanimljiva je činjenica da se za vreme SP u fudbalu, broj srčanih udara udvostruči u zemljama čiji je tim eliminisan. To govori da su i strahovi evoluirali i našli svoje mesto u našim životima, bez obzira na to što živimo u potpuno dugačijim uslovima od naših predaka.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    26. februar 2015 | 09:56

    Taj koji ima srcani udar zbog glupog fudbala i treba da umre.

  • Kole

    26. februar 2015 | 09:17

    Mene strah visine da ne mogu da mrdnem. Ne mogu vam opisati koliko. To je strasno a ne mogu da nadjacam taj strah.

  • MILAN

    26. februar 2015 | 10:57

    NEMAM STRAH NIKAKAV JEDINO OD ZENE IMAM PRPU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA