Stiže test koji će nam promeniti život!

Zahvaljujući dostignućima savremenog doba životni vek je sve duži i duži. Ali, sve bi to bilo lepo, kada našoj starosti ne bi pretile pošasti koje utiču na na bistrinu našeg uma. Srećom, lekari su sve bliže da demenciji i sličnim problemima stanu na kraj

  • 0

Meksički naučnici su razvili test kože, koji će omogućiti ranu dijagnozu Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

 

Ekipa naučnika iz Univerzitetske bolnice San Luis Potosi u Meksiku, na čelu s Idefonso Rodrigezom Levijem, otkrila je da je testom kože moguće odrediti nenormalni nivo proteina koji ukazuje na simptome ove dve bolesti.

 

U istraživanju je učestvovalo 20 osoba koje pate od Alchajmerove, 16 osoba koje pate od Parkinsonove, 17 senilnih i 12 zdravih osoba, kojima su uzeti uzorci kože.

 

Naučnici su zaključuli da na koži lica koje pate od Alchajmerove ili Parkinsonove bolest postoji sedam puta veći nivo proteina tau, koji se nalazi u ćelijama centralnog nervnog sistema.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Rezultati istraživanja predstavljeni su na 67. Neurološkoj konferenciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Alchajmerova bolest je teška, neizlečiva, degenerativna bolest mozga, koja može uzrokovati smrt. Napredovanjem dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promena u ponašanju i ličnosti bolesnika.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/David Castillo Dominici

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/David Castillo Dominici

 

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina u delu mozga, koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta.

 

(Telegraf.rs / Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA