OTKRIVAMO: Da li sauna stvarno čisti telo od toksina?

Mnogi obožavaju da odu u sportske ili spa centre, gde naročito ne propuštaju odlazak u saunu - bilo finsku, bilo tursko kupatilo – da se malo relaksiraju, ali i očiste svoj organizam od nagomilanih otrova. Ipak, da li su saune baš toliko blagotvorne kako se na reklamama tvrdi?

  • 0

Saune su izuzetno popularne zbog tradicionalnog verovanja o njihovim pozitivnim učincima. Koristili su ih mnogi narodi, od dalekog severa, do uzavrelog juga. Međutim, postavlja se pitanje da li svo to silno preznojavanje stvarno može da eliminiše štetne materije iz našeg organizma?

- Ne. Toksine ne možete tako jednostavno da izbacite. Ljudi se fokusiraju na znojenje, jer veruju da će izbaciti štetne materije, ali za to su zaduženi bubrezi – objašnjava dermatolog Di Ana Glazer za časopis “Allure”.

Ovo se posebno odnosi na one koji smatraju da se mamurluk najbolje leči u finskoj ili turskoj sauni. Njima se ipak preporučuje nešto sasvim drugačije.

- Najbolji lek za mamurluk je odmor. Kad izgubite dodatnu tečnost u sauni, osećaćete se još gore! - Poručuje Džon Brik, autor knjige “The Doctor's Hangover Handbook”.

Foto: Silver Fox Foto: Silver Fox

Zato, nakon burne noći pijte puno vode, jedite puno voća i odmarajte se ili šetajte po svežem vazduhu, a saune koristite za opuštanje i uživanje, kao mali trik koji će vam pomoći da vam koža zablista!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA