Evo koja je verovatnoća da ove godine dobijete GRIP!

Iz Batuta upozoravaju da se tokom naredne nedelje očekuje povećan broj ljudi obolelih od gripa, što znači da je epidemija infuence u našoj zemlji na vrhuncu. Međutim, statistike pokazuju da ove godine najverovatnije baš vi grip nećete "zakačiti". A znate li zašto?!

  • 0

Tokom jeseni, zime i ranog proleća skoro svako od nas bude kilav i prehlađen i po nekoliko puta. Međutim, uglavnom su to bakterijske infekcije i viroze, ali ne i zlokobni, mučni grip.

Što se virusa influence tiče, šansa da ga odrasla osoba “pokupi” i razboli se je samo jednom u pet godina. To je dokazalo najnovije multinacionalno istraživanje.

GRIP UBICA HARA SRBIJOM: Ovo je jedini način da se ne zarazite!

Naučnici su na redovnoj bazi godinama analizirali uzorke krvi dobrovoljca uzrasta od sedam do 81 godine, kako bi utvrdili koliko je česta zaraza gripom. Krv su ispitivali na devet najčešćih sojeva virusa koji su kružili svetom u zadnje četiri decenije. Radi se o sojevima virusa influence tipa A koji su se širili Evropom i SAD-om.

Otkrili su da su deca grip dobijala prosečno svake druge godine, jer su u tom uzrastu intenzivniji kontakti s mnogim licima, što omogućava širenje zaraze. A s godinama, oboljevanje od gripa je sve ređe. Od 30 godine života influenca bi se pojavljivala prosečno dva puta za deset godina, što je ređe nego se verovalo.

Foto-ilustracija: ForWallpaper.com, Profimedia Foto-ilustracija: ForWallpaper.com, Profimedia

Tako da, ako ste u prethodnih par godina ležali u krevetu smlavljeni od temperature, bolova u mišićima, smenom kijavice, zapušenog nosa i kašlja – ogromna je verovatnoća da ćete se ove sezone izvući i sve vreme biti zdravi ko dren!

AKO STE BOLESNI OVIH DANA, morate da pročitate ovaj tekst!

(Telegraf.rs / BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA