KONAČNO: Stigao test koji super-brzo otkriva trebaju li vam antibiotici ili ne!

Mnogi ljudi, pa čak i sami lekari, čim primete infekciju grla ili disajnih organa opredeljuju se za antibiotike. Međutim, ukoliko je u pitanju virus, uzimanje lekova može da bude potpuno kontraproduktivno

  • 0

Naučnici su razvili novi test krvi koji u roku od dva sata može dati odgovor na pitanje da li je osoba obolela od virusne ili bakteriološke bolesti, odnosno da li je u pitanju grip ili neka druga vrsta infekcije.

Grupa izraelskih naučnika razvila je novu vrstu laboratorijske analize kojim se brzo utvrđuje vrsta infekcije u organizmu. Ovo otkriće moglo bi da predstavlja prekretnicu u lečenju antibioticima. Naučnici su testirali krv više od hiljadu pacijenata sa različitim vrstama infekcija i ustanovili da je reč o veoma pouzdanom i brzom testu.

Novi test krvi je u fazi laboratorijskih usavršavanja, ali početkom primene pacijenti će biti lišeni upotrebe nepotrebnih antibiotika u slučajevima virusnih infekcija. Ova vrsta testiranja krvi razvijena je na bazi naučnih otkrića da bakterije i virusi različito deluju na neke vrste proteina u organizmu. Rezultati i detaljan izveštaj ovog naučnog istraživanja objavljeni su u magazinu “PLoS One”.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA