STIGLA JE SAOSEĆAJNA PILULA: Popijete je i volite i razumete čitav svet!

Svako od nas zna za neku osobu koju bi slobodno mogao da nazove bezdušnom. Ovo se posebno odnosi na ljude s one strane zakona, koji kao da nemaju osećaja za druge, već zadovoljavaju isključivo svoje sopstvene potrebe. Sada će medicina ovakvom ponašanju da stane na kraj

  • 18

Zamislite kako bi svet izgledao kada bi postojala pilula koja bi od teških psihopata, socipata i nemilosrdnih ubica mogla da napravi divne, ljubazne i saosećajne ljude! Jedna grupa naučnika postavila je sebi ovo komplkesno pitanje, a sada su na dobrom putu da ovakav san i ostvare!

Oni su osmislili pilulu koja sadrži hemijsko jedinjenje tolkapon. Kako tvrde, ova supstanca ljude može da učini empatičnijim, odnosno daje im sposobnost da bolje razumeju druge. Lek radi tako što menja neurohemijski balans dopamina u predfrontalnom korteksu, delu mozga zaduženom za ličnost, društveno ponašanje i donošenje odluka. Zapravo, osoba koja ga popije biva motivisanija i zadovoljnija svojim životom, ali i prijemčivija za druge i lakše prepoznaje tuđa osećanja.

Ispitanici, podeljeni u dve grupe, dobijali su ili tolkapon ili placebo, a potom su igrali društvene igre slične Monopolu. Ispostavilo se da su, kad bi bili “na piluli” bili daleko darežljiviji i novac su raspoređivali pravednije od igrača koji nisu popili lek, ali i samih sebe “na placebu”.

- Ranije se verovalo da je sklonost ka fer-pleju i pravičnosti crta karaktera, nepromenljivi deo nečije ličnosti. Međutim, ovo istraživanje pokazalo je da ne samo da to nije tačno, već i da je lekovima moguće uticati na biohemiju mozga, a samim tim i na ponašanje - rekao je jedan od istraživača Ming Hsu sa univerziteta Berkli.

Foto: flickr/jessicalrone Foto: flickr/jessicalrone

Stručnjaci tvrde da bi ova pilula takođe jednog dana mogla da predstavlja sredstvo za lečenje mentalnih oboljenja, kao što su šizofrenija ili bolesti zavisnosti.

- Naša studija predstavlja primer da je postavljanjem osnovnih pitanja o ljudskoj prirodi zaista moguće doći do važnih uvida u dijagnozu i lečenje socijalno neprihvatljivog ponašanja. Mi se nadamo da će u budućnosti postojati lekovi koji će pomagati ljudima da normalno funkcionišu u društvu – zaključuje Hsu.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonymous

    21. mart 2015 | 12:48

    THC :D

  • hm

    21. mart 2015 | 13:47

    treba nam lek protiv pedofila zoofila narkomama narkodilera ratnika i osvajaca silovatelja trgovaca.robljem i oruzjem lek protiv sebicnosti i pohlepe. lek protiv mizogenije. kad to nadjete javite se

  • Анти Антифа

    21. mart 2015 | 17:06

    У западном свету,отуђеног од Бога,где живе "људи" без душе,ово је потреба.Добро ће се продавати код хрвата

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA