Ljudi koji jedu crnu čokoladu imaju tri kilograma manje od drugih
Britanski stručnjaci tvrde da redovno konzumiranje ove poslastice između ostalog može da izleči i kašalj
Tamna čokolada je bogata antioksidansima flavonoidima, opušta krvne sudove i poboljšava protok krvi, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, utvrdili su američki stručnjaci. Ipak, najnovije istraživanje pokazalo je da ljudi koji čokoladu jedu pet puta nedeljno imaju za stepen niži indeks telesne mase.
- Jedan stepen na BMI lestvici nije nevažan. To znači da će neko visok 1,77 m imati oko 3,2 kg manje - kaže vođa istraživanja dr Beatris Golomb.
Ali, pri odabiru preporučljivo je nabaviti čokoladu sa što većim procentom kakaa, a kako bi zdravstvene dobrobiti "upalile", ne bi trebalo jesti više od 30 grama, savetuju stručnjaci. Takva tamna čokolada, zahvaljujući teobrominu, izlečiće čak i kašalj, i to 30 odsto uspešnije leči od standardnih lekova, pokazalo je britansko istraživanje.
To nije sve, stručnjaci su otkrili i to da ljudi uspešnije broje unazad nakon što popiju flavonoidima bogatu vruću čokoladu. Naime, flavonoidi delotvorno pospešuju protok krvi prema mozgu.
(B. Tasić)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.