Ne uspevate da napravite bebu? Evo šta možete da preduzmete

Većina muškaraca i žena voleli bi da se ostvare kao roditelji, ali mnogi od njih imaju probleme blaže ili teže tegobe s plodnošću i često zbog toga zapadaju u krizu. Evo nekih odgovora koji će vam možda pomoći

  • 2

Mnogi parovi širom sveta imaju problem s neplodnošću, a put do ispunjenja sna da postanu roditelji može biti dug i trnovit, a ponekad i neuspešan, barem kad je u pitanju biološko roditeljstvo.

Neplodnost za parove i pojedince može biti vrlo stresna, što dovodi do frustracija, osećaja krivice, a u nekim slučajevima i do depresije, što samo produbljuje prvobitni problem.

Treba ujedno imati na umu da kod čak 30 odsto neplodnih parova, ne postoji nikakav otkriveni uzrok neplodnosti.

Takođe, često se može čuti mišljenje da su žene najčešće "krivci" za neplodnost, što uopšte nije tačno.

Zapravo, i muškarci i žene u podjednakoj meri imaju probleme s neplodnošću, dok kod čak 30 odsto neplodnih parova oba partnera imaju određene probleme koji uzrokuju neplodnost.

Foto-ilustracija: Profimedia/Mode Images, FreeDigitalPhotos Foto-ilustracija: Profimedia/Mode Images, FreeDigitalPhotos

Edukacija i eliminacija

Jedan od načina na koji se mnogo lakše može podneti stres i bujica osećanja, koja se često javljaju kod neplodnih osoba ili parova je - edukacija. Bez obzira da li ste tek otkrili problem ili ste već prošli kroz određene tretmane, veoma je važno učenje i prikupljanje pravih informacija o problemu, kako biste imali kompletnu sliku celokupne situacije.

U prevazilaženju neplodnosti prvi korak je pronalaženje uzroka metodom eliminacije. Za žene, to je pregled kod ginekologa primarne zdravstvene zaštite ili prema željama i mogućnostima kod lekara specijaliste za neplodnost.

Za svaki par pristup treba da bude individualan, jer svaka osoba nema iste probleme i poteškoće. Ali, najčešći prvi koraci za ženu obuhvataju - utvrđivanje redovnosti menstrualnog ciklusa, ultrazvučni pregled i folikulometrija, provera polnih hormona i hormona štitne žlezde, papa test i ostali mikrobiološki nalazi (brisevi cerviksa), te provera prohodnosti jajovoda (HSG). Kod muškaraca prvi je korak provera broja, pokretljivosti i zdravlja spermatozoida (spermogram).

Foto:ivf.zcvaljevo.rs Foto:ivf.zcvaljevo.rs

Dodatni pregledi

Naravno, sve te pretrage rade se prema metodi eliminacije, sve dok se nešto ne otkrije. U skladu s tim, preporučuju se određeni tretmani i zahvati. Ako se ovim prvim pregledima ne utvrdi uzrok, najčešće se osobe upućuju u specijalističke ordinacije na dodatne preglede. U tom segmentu pretraga rade se dodatne, može se reći i temeljnije, analize hormona u određenim danima ciklusa.

Ako se utvrdi da je problem kod muškarca, on se upućuje kod specijaliste urologa, koji isto tako preduzima određene korake kako bi se povećao broj spermatozoida.

Određeni problemi s manjkom broja spermatozoida su rešivi, a neki nisu. Ponekad će biti potreban određeni operativni zahvat, ponekad hormonski tretman, dok će ponekad problem biti rešiv s malo discipline (vitamini, smanjenje konzumacije alkohola, pušenja, droga, što manje boravka na visokim temperaturama i slično).

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Najčešći tretmani

Najčešći tretmani koji se preduzimaju kada je u pitanju neplodnost su: hormonska terapija kako bi se podstakla ovulacija, insemenacija, odnosno uštrcavanje probranih spermatozoida u matericu žene kako bi im se skratio i olakšao put do jajnih ćelija, in vitro oplodnja, odnosno vantelesna oplodnja (IVF) i operativni zahvati za uklanjanje fibroida na materici, endometrioze i drugih vrsta tkiva koji bi mogli smetati oplodnji.

Foto: NorthWestern University Foto: NorthWestern University

Većina je uspešna

Najveći strah brojnih parova koji se bore s neplodnošću je da i nakon svih tretmana neće doći do uspešne trudnoće i naravno konačnog cilja, a to je ostvarenje roditeljstva.

Drugi strah je da će odmah biti podvrgnuti najkomplikovanijim i najskupljim zahvatima, što nije tačno.

Većina parova (iako ne svi) prvo su podvrgnuti mnogo jednostavnijim i jeftinijim zahvatima kao što je inseminacija ili hormonalni tretmani, što kod većine neplodnih parova rezultira uspešnom trudnoćom i rođenjem zdravog deteta.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA