Deca predškolskog uzrasta nedovoljno u prirodi

Gotovo polovina dece predškolskog uzrasta ne provodi dovoljno vremena igrajući se na otvorenom prostoru, poput parkova i igrališta, uprkos činjenici da je igra u prirodi korisna za zdravlje, posebno jer smanjuje rizik od razvoja gojaznosti

  • 0

Proučavajući podatke prikupljene od roditelja gotovo 9.000 dece, američki stručnjaci utvrdili su da je manje od polovine majki i svega četvrtina očeva izvodila barem jednom dnevno svoju decu na igru u park ili u šetnju. Stvar nije mnogo drugačija ni kod nas.

- Za roditelje koji su zaposleni nije lako organizovati vreme za igru u prirodi svaki dan - kaže pedijatar Poja Tandon sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Rezultati njenog istraživanja su pokazali da 44 odsto majki i 24 odsto očeva svaki dan provodi sa detetom vreme u prirodi ili na otvorenom. Polovina dece je provodila vreme van kuće, igrajući se barem jednom dnevno sa jednim od roditelja.

Nacionalno američko udruženje za sport i telesne aktivnosti preporučuje da deca provedu barem sat vremena u telesnim aktivnostima svaki dan, da bi se to pozitivno odrazilo na zdravlje i pozitivno uticalo na sprečavanje razvoja gojaznosti u dečjem uzrastu.

Stručnjaci, takođe, upozoravaju da je važno da se deca tokom boravka na otvorenom bave intenzivnijom aktivnošću umesto da, na primer, sede u pesku i grade dvorce.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA