Ako izdržite dva meseca u ovom položaju, moći ćete da uradite nešto o čemu svi sanjaju! (FOTO)

Izgleda kao da nije preterano teško, ali za ovo je potrebna neviđena fizička spremnost

  • 1

Svi mi volimo da testiramo svoju fizičku spremnost, ali ovo je potpuno ludilo. Da li biste se vi podvrgli ovakvom testu izdržljivosti?

Naučnici će pažljivo izabrati 12 najspremnijih učesnika za ovaj suludi eksperiment. U pitanju je veoma težak test izdržljivosti. Naime, učesnici će morati da leže na krevetu koji je nagnut unazad pod uglom od šest stepeni, tokom 60 dana.

Oni će u ovom položaju morati da spavaju, jedu, tuširaju se, pa čak i da vrše nuždu. Koliko god to zvučalo smešno, to je realnost u uslovima za koje se spremaju. Ovih 12 ljudi su dobrovoljci Nemačke svemirske agencije (DLR).

Eksperiment će se sprovesti u “Envihab-u”, ustanovi u kojoj se istražuju reakcije tela na ekstremne uslove. U ovom slučaju ispituje se kako organizam reaguje na život u svemiru, odnosno u okolnostima koji simuliraju takve uslove života.

Foto: AP Foto: AP

Tim naučnika se potrudio da stvori uslove slične onima u svemirskoj letelici. Sve je kontrolisano, od nivoa buke i svetlosti, preko temperature do sastava vazduha.

- Teško je prevariti gravitaciju, zato subjekti moraju da budu nagnuti baš pod uglom od šest stepeni, jer je veoma važno da glava bude ispod tela – rekao je Ulrih Limper, kardiolog iz DLR-a.

Kad srce “preskače”, preti moždani udar

Srce je naviklo da radi pod velikim pritiskom, zbog gravitacije kad je telo u uspravnom položaju, da bi krv stigla do glave. U svemiru se astronauti suočavaju s tim da u glavu stiže previše tečnosti zbog nedostatka tog pritiska, pa im glava često otiče.

Izazov koji se nalazi pred ovih 12 dobrovoljaca je ogroman. Kada su dr Limpera pitali da li bi on kojim slučajem učestvovao u ovom eksperimentu, odgovorio je kao iz topa - “ne”.

(Telegraf.rs / IFLS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WWW

    13. maj 2015 | 17:07

    GODINAMA STANARI ZGRADE NA KARABURMI ZIVE U TAKVOM POLOZAJU ,NAGIB ZGRADE JE PREKO 36CM. U STANU...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA