Da li su i vama hrana i piće u avionu drugačijeg ukusa nego na zemlji?

Mnogi su primetili da, ako nešto pojedu ili popiju tokom leta avionom, imaju utisak da je hrana ili piće promenilo svoj ukus. Drugi se non-stop žale kako je ponuda koju serviraju avio-kompanije bljutava. To je navelo naučnike da izvide u čemu je stvar

  • 4

Istraživači američkog Univerziteta Kornel su primetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju hrane koju jedemo.

Šta nam rade meso, šećer i so?

Istraživanje je doprinelo razumevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa.

Konkretno, primećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osetljivosti na slatko i na povećanje osetljivosti na takozvani "peti ukus" koga mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.

- To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, a koja putnici često kritikuju - kažu stručnjaci.

Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primer, jedna nemačka aviokompanija primetila je da je među putnicima sok od paradajza pođednako popularan kao i pivo.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Istraživanje toga je pokazalo da pritisak u avionima utiče na ukus soka od paradajza. Međutim, istraživanje nudi dodatno objašnjenje, a to je da je za sok od paradajza poznato da sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na "peti ukus" pa prijatan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja tek u avionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zla devojčica

    29. maj 2015 | 08:04

    E ovako. Drugačijeg je ukusa zato što je pritisak vazduha drugačiji i zato što je temperatura ključanja vode koja je na zemlji 100° C ovde 80° C isto važi i za druge supstance samo različite temperature.

  • S.K.

    29. maj 2015 | 06:48

    6 godina putujem avionom i meni hrana deluje nekako drugacija ali to sam mislio da je sistem tih ketering usluga takav hrana je istant nekako drugacija er'srbija sad i ima mnogo bolju kakvu je nekad imao jat ja sam navikao, druge kompanije sveta manje vise isto je sve to pa sigurno da je subjektivni osecaj hrane drugaciji pa i sam let je menja osecaj niste vise na zemlji vec na 10000 metara u vazduhu uzletanje i sletanje i onaj pritisak u usima brujanje i ma koliko avion bio nov i moderan ono se oseca jos nam je tehnologija zaostala kakva bi trebala da bude da bi putovanje avionom bilo uzivanje ja se osecam umorno i iscrpljeno uvek posle leta neudobnost i taj neki cudan bucan osecaj a hrana ona je najmanje bitna pored svega ostalog kada je let u pitanju .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA