Ovo je pravi razlog zašto bi večeru trebalo preskočiti!

Sigurno ste nebrojeno puta čuli savet da je doručak najvažniji obrok u danu, a da se večera slobodno sme izostaviti jer se od nje goji. Ali, teško da znate zašto je to tako

  • 0

Kad vam kažu da ne bi trebalo ništa da jedete posle pet-šest sati uveče, u pravu su. Uveče je lakše preterati sa jelom! Ovo je iznenadilo i same naučnike koji su sproveli istraživanje o ishrani.

Oni su zaključili da je tokom večeri i visokokalorična i niskokalorična hrana slabije aktivirala područja u mozgu koja su povezana s "centrima za nagrađivanje".

U istraživanju je učestvovalo 15 žena kojima je snimanjem funkcionalnom magnetnom rezonancom praćena moždana aktivnost tokom posmatranja 360 slika različite hrane – od niskokaloričnog voća i povrća, do visokokalorične brze hrane. Učesnicima istraživanja su slike pokazivane ujutro i uveče, a potom je sledila pauza od sedam dana.

Kao što se i očekivalo, visokokalorična hrana znatno je više pobuđivala aktivnost mozga od niskokalorične hrane. Dodatni testovi osećaja gladi su pokazali da ispitanice, subjektivno, nisu bile gladnije tokom večeri, iako je primećeno da su naveče više razmišljale o hrani i imale su osećaj da bi mogle da pojedu više hrane nego ujutro.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Autori istraživanja su zaključili da mozak hranu tokom večeri ne doživljava kao “nagradu”, pa izgleda da je u to doba dana potrebno konzumirati veću količinu hrane da bi se osetilo zadovoljstvo i sitost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA