Evo kako da provalite da li vas je ujeo SMRTONOSNI komarac! (FOTO)

Svakome se, tokom leta, dogodi da ga izujedaju komarci pa ne bi bilo loše da, ako ste im već izloženi, osmotrite nekog od njih i vidite da li se radi o azijskim komarcima ili ovim našim, običnim, domaćim

  • 3

Na uveličanoj fotografiji nalazi se azijski "tigrasti" komarac, koji je i najčešći prenosnik virusa Zapadnog Nila. Iako se uglavnom ne događa da vam komarac sleti pod lupu da ga osmotrite pre nego što vas ujede, ponekad se desi i da ga jasno osmotrite. Ako ima bele tufne i šare po sebi, radi se o napasti koja može biti nosilac zloglasnog virusa i to je jedini način da prepoznate da li ste pod rizikom od opake bolesti.

Groznica zapadnog Nila opet preti Srbiji, epidemiolozi na oprezu!

Svakom se tokom leta dogodi da ga izujedaju komarci, pa ne bi bilo loše da, ako ste im već izloženi, osmotrite nekog od njih i vidite da li se radi o azijskim komarcima ili ovim našim, domaćim. Istina, čak i domaći komarci mogu biti prenosnici virusa Zapadnog Nila, ali to se događa isuviše retko da bi bilo razloga za brigu. Na osnovu samog ugriza i plika koji se javi, nije moguće utvrditi da li vas je ujeo zaražen ili zdrav komarac.

Čak i azijski komarci najčešće nisu nosioci virusa, tako da nema razloga za paniku. Nosioci virusa su samo oni komarci koji su ujeli pticu zaraženu virusom, a jedini način da se zarazi čovek jeste ujed komarca. Virus se ne prenosi sa čoveka na čoveka, a nije zabeležen nijedan slučaj da je neko zaražen direktno od zaražene ptice.

Dakle, ako su vas u nekom trenutku izujedali komarci, a još ste pritom primetili da je bilo i tigrastih među njima, obratite pažnju da li će se pojaviti simptomi koji liče na običan grip u narednih desetak dana. Ako se pogode sve ove stvari, a najvažniji su simptomi, obratite se lekaru i testirajte se na virus Zapadnog Nila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA