7 delova tela koje NIKAKO ne smete da pipate prstima, a TO STALNO RADITE!

Ljudi, kad im je dosadno, "čačnu" šakama usta ili oči više od 20 puta za sat vremena, a čak trećina svih zaraza i bolesti širi se upravo tim putem

  • 0

Istraživanja su pokazala da su ruke najčešći prenosnici bakterija zbog kojih se razboljevamo. Čak i kada redovno peremo ruke, dlanovima i prstima dodirujemo različite površine u okolini i tako dovodimo svoje zdravlje u rizik.

Čitavog života ste pogrešno brisali guzu! Zato ste i dobijali razne boleštine!

ZGADIĆE VAM SE ŽIVOT: Evo šta se sve nakupi na rukama vaše dece tokom samo jedne igre u parku! (FOTO)

Opasnost od bolesti se povećava ako nosimo nakit ili duge nokte koji su dobro poznati 'skupljači' prljavštine. Ove delove tela zato bi trebalo da dodirujete vrlo pažljivo.

1. Lice

Dodirivanje lica prstima trebalo bi svesti na najmanju moguću meru, odnosno ograničiti na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama. Kad dodirujete prljavu površinu, a potom oslanjate prste o čelo ili lice, u opasnosti ste od kožnih infekcija, ili u najmanju ruku od dobijanja bubuljica.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

2. Ušna školjka

Guranje prstiju i štapića u ušnu školjku ugrožava zdravlje ušnog kanala, jer je koža na ovom delu tela je izuzetno tanka, i sklona upalama.

Čest svrab u ušima može biti uzrok brojnih medicinskih stanja koja traže odgovarajući tretman. Stoga, ako često osećate svrab u ušima, bolje je da posetite medicinskog stručnjaka nego da pokušavate nešto sami.

Ruke su najčešći prenosnici bolesti, pa bi trebalo da ograničimo dodirivanje po telu, a posebno nakon dodirivanja prljavih površina.

Foto: Tasha Sturm, Cabrillo College Foto: Tasha Sturm, Cabrillo College

3. Oči

Dodirivanje očiju dozvoljeno je samo ako stavljate kontaktna sočiva ili odstranjujete neki komadić prljavštine. Izuzev ovih opravdanih razloga za dodirivanje izbegavajte guranje prstiju ili trljanje očiju.

“Dodirivanje očiju može dovesti do crvenila ili neke ozbiljnije infekcije, ako su vam suve oči ili imate neki drugi problem u vezi s očima, bolje se obratite lekaru - upozorava dr Kimberli Kokerham.

PrintSkrin: YouTube/head & shoulders Srbija PrintSkrin: YouTube/head & shoulders Srbija

4. Usta

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta tokom jednog sata kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu “Journal of Applied Microbiology” pokazala je da trećina svih zaraza u telu se prenosi upravo ovim putem.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

5. Nos

Prestanite s “potragom za zlatom”! Osobe koje imaju naviku guranja prstiju u nozdrve imaju 51 odsto više šanse da se zaraze stafilokokom. Ovi podaci objavljeni su u časopisu “Infection Control and Hospital Epidemiology” još 2006. godine.

Foto: Profimedia/F1 Online Foto: Profimedia/F1 Online

6. Nokti

Stručnjaci savetuju da bi trebalo da imamo što kraće nokte, jer je koža ispod izuzetno osetljiva i predstavlja “džepove” za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako ne čistimo redovno taj deo tela, ili činimo na neogovarajući način - gurajući nokte druge ruke ili oštre predmete pod osetljivu kožu nokta. Kratke nokte je dovoljno je redovno iščetkati.

Foto-ilustracija: 1st-in-handwashing.com Foto-ilustracija: 1st-in-handwashing.com

7. Anus

Jedini kontakt koji bi trebalo da imate s ovim delom tela jeste brisanje toalet papirom posle velike nužde, jer je anus pun štetnih bakterija i lako se možete zaraziti ako ga dirate.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA