OTIČU VAM NOGE? Izbacite višak vode pomoću ovih namirnica

Toplo vreme, posao koji zahteva dugo sedenje ili loša ishrana doprinose osećaju nadutosti i težine u rukama, nogama i zglobovima. Sve su ovo znaci zadržavanja vode u organizmu

  • 7

Uzroke zadržavanja vode možemo tražiti u mnogim navikama ili propustima u ishrani, a među potencijalnim uzročnicima su hormonski disbalans za vreme menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze i PMS-a kod žena, odnosno preterani unos soli, šećera i masti, kao i fizička neaktivnost kod muškaraca.

Evo kako na najbolji način možete da pomognete sami sebi i rešite se neprijatnog osećaja težine u ekstremitetima i nadutosti u stomaku koji čini da se stalno osećate tromo i umorno.

Hrana sa dejstvom diuretika

Najboljim prirodnim diureticima se smatraju velike količine zelenog čaja, sok od brusnice (čaša od 2 dcl dnevno), jabukovo sirće (dve kašičice jabukovog sirćeta razblaženog u čaši vode – tri puta dnevno), voće i povrće bogato vodom (lubenica, krastavac, zelena salata koji pomažu detoksikaciju), špargle (bogate asparaginom, alkaloidom koji poboljšava funkciju bubrega), kokosova voda (održava ravnotežu elektrolita) i namirnice bogate Vitaminima A i C (paradajz) i sumporom (rotkvice, luk, ren).

Foto-ilustracija: Foter/Kirti Poddar Foto-ilustracija: Foter/Kirti Poddar

Rezerve kalijuma

Jedan od najvećih problema u ishrani savremenog čoveka je unošenje prevelikih količina natrijuma koji otežava izlučivanje toksina, a premalo kalijuma koji ga pospešuje.

Namirnice bogate kalijumom koje pomažu otpuštanje prekomerne količine tečnosti i istovremeno štite krvne sudove od oksidativnih oštećenja su banane, jagode, kajsije, paradajz, listovi cvekle, suve šljive, jogurt i papaja.

Međutim, ako imate ozbiljnije probleme sa bubrezima, prevelike količine kalijuma, pogotovu ako ga uzimate kroz suplemente, mogu dovesti do bola u mišićima i nepravilnih otkucaja srca.

Foto-ilustracija: Foter/ralph and jenny Foto-ilustracija: Foter/ralph and jenny

Čajevi od diuretičkih trava

Diuretičke trave imaju antioksidativno, antivirusno i antiseptičko dejstvo.

Biljka "medveđe grožđe" poznatija kao Uvin čaj deluje na izlučivanje mokraće, na čišćenje i dezinfekciju mokraćnih kanala. Obično se koristi u kombinaciji s drugim lekovitim biljkama, kao što je list breze ili koren sladića jer sadrži dosta taninske kiseline koja može teško pasti želucu.

Čaj od peršuna i čaj od maslačka veoma su efikasni u programima detoksikacije, dok bi, prema ajurvedi, najbolje bilo da nabavite biljku "babin zub" koja se smatra najboljim prirodnim lekom za probleme sa bešikom i bubrezima.

A evo kako još možete uticati na zadržavanje vode...

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Smanjite unos soli, šećera i masti

Natrijum deluje kao klopka za tečnost u tkivima, stoga izbegavajte prerađevine pune konzervansa i soli (konzervisana hrana, viršle, paštete, salate u teglama, parizeri).

Vodite brigu o svom telu i krećite se

Svakog dana pređite određeni deo puta tehnikom brzog hoda ili odradite seriju vežbi kod kuće u trajanju od 30 minuta. Na ovaj način ćete podstaći limfu i "probuditi" svoj uspavani metabolizam.

Redovno se hidrirajte

Pijte šest do osam čaša vode dnevno jer, ako je hidrirano, telo će manje zadržavati tečnost. Takođe, konzumacijom svežeg voća i povrća nadoknadićete gubitak važnih nutritijenata koje je mokraća "odnela".

(Telegraf.rs / Ordinacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dadbod

    12. jun 2015 | 21:55

    Lav protiv Jelena,pitanje je sad ? H20 i cajevi su za babe ?

  • pivo

    12. jun 2015 | 20:38

    a pivo? jel mogu da pijem 6 do 8 flasa dnevno?

  • Bojana

    5. jun 2017 | 18:08

    Imam bebu 4 mesec i otecena sam u nogana sta smem da pijem dojim bebu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA