Nemate klimu? Evo šta sve možete da uradite da sebi olakšate vrele noći i dane!

Budući da su paklene vrućine ovih dana u Srbiji, nije loše znati kako da se rashladite ako u kući nemate klimu

  • 0

Za vreme paklenih vrućina ovi trikovi mogu biti veoma korisni, pogotovo ako kod kuće nemate klimu. Evo odličnih saveta kako da se rashladite.

IDEALNO ZA VRELE DANE: Evo kako da napravite KLIMU za samo HILJADU dinara (VIDEO)

Dva ventilatora oponašaju efekat klime, samo ako ih dobro postavite - svaki na svoj kraj prostorije, ali tako da "teraju" vazduh u istom smeru.

Osećaj toplote se dodatno povećava ako je u kući vlaga - pa posle tuširanja ili kuvanja provetrite, da se vlažan vazduh zameni suvim.

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh ulaziti unutra, a topao izlaziti. Ipak, kad su baš velike vrućine, bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračite.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha pojačajte ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni vazduh bolje raspršio.

Ako nemate klimu - improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora stavite posudu sa ledom koji će ubrzati hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu gde je vazduh najhladniji.

Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu pa ih je leti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbeći nepotrebno grejanje prostora, ali i uštedeti na računima za struju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Tokom vrućina nemojte bespotrebno zagrevati vazduh paljenjem svetla u stanu. Uživajte u svežem voću i povrću i sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.

Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5° C. Za zamračivanje će bolje od roletne ili zavese poslužiti i beli "venecijaneri" - svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grejači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štednim - kod obišnih se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristiti lanene čaršave koje su dvostruko hladniji od pamučnih. Možete pokušati premestiti dušek na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA