Šta može da vam se dogodi ako se namažete BAJATOM KREMOM ZA SUNČANJE?

Razmišljanja tipa "imam kremu od prošle godine, grehota da se baci" ili "šta ima veze ako je rok malo istekao" mogu vas koštati zdravlja, upozoravaju dermatolozi

  • 0

Razmislite samo, koliko ste puta nehajno "izbunarili" kremu za sunčanje od prošle ili pretprošle sezone i poneli je sa sobom na plažu, a onda se njom bogato mazali u ubeđenju da se tako štitite od sunca?

Naravno, nije vam ni palo na pamet da proveravate rok trajanja, a i ako jeste moguće da je on vremenom izbledeo pa ga više ni ne vidite. U svakom slučaju, vaša odluka da i pored toga nastavite da koristite kremu koja je celu godinu (ili dve, tri) prezimila u nekoj fioci, nije nimalo naivna. A evo i zašto.

Naime, nedavno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je čak tri četvrtine britanskih turista u velikoj opasnosti od UV zračenja upravo zbog činjenice da koriste kreme kojima je istekao rok.

Za razliku od onih kojima nije padalo na pamet da obrate pažnju na rok, zapanjujuća su priznanja onih koji su izjavili da, iako su videli da je kremio istekao rok, ipak su odlučili da je smatraju da ne može nešto strašno da im se dogodi od bajate kreme?!

Foto-ilustracija: Foter/tomypelluz Foto-ilustracija: Foter/tomypelluz

Iako je rok trajanje većine krema za sunčanje tri godine, dermatolozi upozoravaju da se taj rok odnosi isključivo na neotvorene ambalaže. Isto tako, na većini pakovanja je naznačeno da je rok iskoristivosti kreme od trenutka otvaranja godinu dana, ali i ova stavka važi samo u slučaju da ste kremu čuvali u odgovarajućim uslovima.

Ovo su samo neki od problema koje bajata krema za sunčanje može da vam pričini.

- Ukoliko je krema stara, SPF oznaka na njenoj ambalaži gubi svaki smisao, odnosno mazanje takvom kremom neće vam pružiti nikakvu zaštitu od sunca. Kao posledica javiće se opekotine, a kao najveća opasnost možete rizikovati pojavu melanoma.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Za razliku od onih u prahu ili kamenu, kozmetički preparati u tečnom stanju su posebno opasni ako im je istekao rok jer se u njima lakše stvaraju bakterije i gljivice. Kao posledica nanošenja ovakve kreme moguće su razne vrste iritacija i osipa na koži.

- U izuzetnim slučajevima, bajata krema za sunčanje može da uzrokuje tzv. trovanje apsorpcijom kroz kožu. Kao posledica mogu se javiti otečene žlezde u pojedinim regijama.

- Ukoliko bajatu kremu za sunčanje mažete na lice, možete imati problem sa gnojnim aknama.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Kao i stare kreme za lice i one za zaštitu od sunca nikako nemojte mazati u predelu oko očiju jer mogu izazvati upalu oka.

(Telegraf.rs / 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA