Ljuske od jaja bacate u đubre, a nećete verovati koliko su korisne!

Belance i žumance upotrebljavaju se u različite svrhe, ali jedan deo jaja se baca bez razmišljanja - ljuska. Ipak, njene mogućnosti primene u domaćinstvu su brojne

  • 8

Ljuske od jaja, koje potpuno nepravedno bacamo u đubre, zapravo su skrivena riznica za rešavanje mnogih neprijatnih problema u domaćinstvu.

Možete ih koristiti u kuhinji, bašti, za pranje veša, ali i kao "narodni lek". Evo kako.

Neka vaš beli veš zablista

Ljuske od jaja su porozne zbog čega s lakoćom upijaju mrlje što ih čini odličnim izbeljivačima veša.

Stavite razbijenu ljusku u vrećicu od muslina i ubacite u mašinu sa vešom, vodeći računa da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi rasula po bubnju. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu sa tkanina, komadići ljuske će je apsorbovati i spečiti da veš postane siv.

Foto/ilustracija: Foter/jinxmcc Foto/ilustracija: Foter/jinxmcc

Povećajte unos kalcijuma

Pecite ljuske od jaja desetak minuta u rerni na 180 stepeni, zatim pustite da se ohlade pa ih drobite dok se komadići ne pretvore u prah. Dobijenu masu možete svakodnevno dodavati u supe u kuvana jela i tako si povećati unos kalcijuma koji je svakom čoveku neophodan za zdrave kosti.

Ublažite ubode insekata

Da biste napravili ovaj prirodni lek protiv uboda insekata potrebno je da ljuske jajeta potopite u jabukovo sirće i ostavite da u njemu odstoje nekoliko dana. Nakon toga "lek" protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata stavite u frižider gde ga možete čuvati sledećih mesec dana.

Smesu nanesite direktno na kožu, na mesto uboda i svrab i crvenilo će se vrlo brzo povući.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ispolirajte vazu sa talozima prljavštine

Smesu od zdrobljene ljuske jajeta i limunovog soka ulijte u vazu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno mešanje. Limunska kiselina će nagrizati masnoću, a abrazivni efekat zdrobljene ljuske ukloniti prljavštinu. Nakon toga vazu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se osuši.

Uzgajajte zdrav paradajz

Pre sadnje, stavite šaku zdrobljnih ljuski u rupu u koju ćete posaditi seme. One će tu zemlju obogatiti kalcijumom koji hrani koren paradajza tako da on daje zdrave i jedre plodove. Isti učinak postići ćete i s paprikama, krastavcima i dinjama.

Foto-ilustracija: Foter/Muffet Foto-ilustracija: Foter/Muffet

Zaštitite biljke od puževa

Kako vam puževi ne bi uništavali rasade u bašti, povremeno posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korenja svog cveća i povrća. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

Kao čašica za uzgoj semena

Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovine napunite zemljom, dodajte malo vode i unutra posejte željeno seme. Bez obzira koje seme je u pitanju, ovako će vam sigurno uspešno proklijati.

Foto-ilustracija: Foter/PersonalCreations.com Foto-ilustracija: Foter/PersonalCreations.com

Za bolji ukus kafe

Jednu kašičicu usitnjenih ljuski dodajte u mlevenu kafu pre zakuvavanja. Kalcijumov karbonat iz ljuske neutralisaće kiselost i kafa će biti ukusnija. Ukoliko vam ljuspice u talogu smetaju, pre služenje, kafu možete procediti.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA