Evo zašto se nikad nećemo otarasiti dosadnih komaraca!

Da li ste primetili da nas komarci uvek lako pronađu, kao da imaju neki neverovatno efikasan sistem navođenja? Evo kako im to polazi za rukom

  • 1

Svima nam je poznato koliko je teško izbeći ubod komarca. Kao da mala napast uvek zna gde smo. Da li ste se nakad zapitali kako nas tako nepogrešivo lociraju?

Naučnici su otkrili zašto su komarci tako dobri lovci na ljude. Naime, oni imaju čak tri različita čula kojima se služe da pronađu svoj plen.

Prvo, male krvopije mogu da osete ljudski dah sa čak 50 metara, zatim primećuju pokrete i mogu da nas uoče sa 15 metara i na kraju osete toplotu našeg tela kad priđu sasvim blizu.

Rezultat svega toga je to da je gotovo nemoguće izbeći njihove ubode. Čak i kad bismo postali nevidljivi, male napasti bi nas lako pronašle.

Istraživači su posmatrali ženke komaraca; jer one su te koje nas “grizu”; kako reaguju na različite gasove. Na običan vazduh nisu reagovale, ali su zato nepogrešivo pratile trag ugljen-dioksida, koji je prisutan u ljudskom dahu.

Foto: Profimedia, Foter/Flickr/Johan J.Ingles-Le Nobel Foto: Profimedia, Foter/Flickr/Johan J.Ingles-Le Nobel

Takođe, mnogo više su ih privlačili objekti temperature tela nego objekti koji su imali nižu temperaturu.

- Naši eksperimenti su pokazali da ženke komaraca na jedan vrlo elegantan način pronalaze svoj plen. One počinju vizuelno da nas traže tek kad u vazduhu detektuju naše prisustvo u blizini. Tako uspevaju da izbegnu gubljenje vremena na objekte koji nisu njihove mete – kamenje, vegetacija... - kaže Majkl Dikinson, jedan od istraživača.

Ovakva istraživanja mogla bi da pomognu da se naprave uspešnija sredstva protiv malih krvopija, koje su razvile neverovatne sposobnosti da nas pronađu.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abudabi

    22. jul 2015 | 00:49

    Snalaze se da opstanu i da se prehrane dok svi zele da ih istrebe,podseca me na malu Srbiju protiv koje su se svi urotili :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA