Vozači, ako imate klimu u autu, ovo NEMOJTE da radite!

Velike vrućine mogu biti posebno opasne kad vozimo, a u kolima je uvek još toplije kad upekne sunce. Zato je klima pravi spas, ali treba je pravilno koristiti

  • 3

Klima-uređaji u kolima pomažu, ali i njih treba pravilno koristiti ako hoćete da postignete pravi efekat.

Angel Suarez, inženjer u SEAT-ovom tehničkom centru, kaže da je jedna od najčešćih grešaka koje vozači prave s klimama prethodno neprovetravanje automobila.

- Ako otvorimo prozore oko 30 sekundi pre paljenja klime, prvobitni udar vrućine raspršiće se sam od sebe - objašnjava Suarez.

On takođe preporučuje korišćenje klime na automatskoj postavci kako bi se ravnopravno distribuirala u kabini, a savetuje i da se temperatura ne namešta ispod 21 stepen, kako se potrošnja goriva ne bi dodatno povećala.

Suarez upozorava da vrlo visoke temperature mogu negativno da utiču na vozačke sposobnosti.

- Kad je temperatura u automobilu 35 stepeni, vozač reaguje 20 odsto sporije nego kad je 25 stepeni. Taj rizik jednak je vožnji s 0,5 promila alkohola u krvi - kaže Suarez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    23. jul 2015 | 09:05

    U mom autobusu, kao i svim ostalim gde klma ne radi ili je nema uopste, temperatura je juce bila 40 stepeni. Policija me proganja zbog drzanja otovrenih vrata u toku voznje, poslodavac i direkcija gradskog prevoza nemaju nameru da redukuju polaske, citava odgovornost za eventualne greske u toku voznje svaljena je nama vozacima. Takodje nasi putnici okrivljuju za sve sto im ne valja. Treba to izdrzati za smesnu platu, manju od plate cistacice.

  • Sirce

    23. jul 2015 | 06:35

    Znaci svi vizaci gradskog saobracajnog voze sa 0.5%

  • Gandra

    23. jul 2015 | 15:55

    Pa ja u Švedskoj kad leti stavim klimu na 21 ona mi greje auto... hladno ali standard....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA