UŠLA VAM JE VODA U UŠI? Ovih 7 fazona pomoći će vam da rešite stvar!

Ukoliko vam se desi da vam voda zapuši jedno ili oba uha, evo šta sve možete da uradite kako biste se “otpušili”

  • 7

Leti se svi mnogo više kupamo, plivamo, polivamo vodom... pa se neželjena tečnost često “zaglavi” u ušima. Osim što je neprijatno, može da bude i opasno, jer može da nas dovede do infekcije uha.

Donosimo vam sedam načina da otpušite uho, a ako nijedan ne upali, a pritom se javi i bol, obavezno posetite lekara!

Napravite kapi od alkohola i sirćeta

Ova mešavina oslobodiće prolaz vodi iz ušiju i uz to će sprečiti infekciju. Postupak je jednostavan. U bočicu stavite pola alkohola i pola belog sirćeta i kapaljkom stavite nekoliko kapi u uho. Ocedite to iz uha nagibanjem glave. Kiselina će razbiti cerumen u uhu i napraviti prolaz, a alkohol će pomoći isparavanju vode. Ovo ne praktikujte ako imate oštećenu bubnu opnu.

Kreirajte vakuum u uhu

Sagnite glavu na onu stranu gde vam je uvo zapušeno, priitisnite dlanom, a potom pritiskajte unutra - napolje. Tako ćete napraviti blagi vakuum za izvlačenje vode iz uha. Vakum se može napraviti i prstom (čistim!). Okrenite uho nadole, u njega gurnite prst i brzo ga izvucite napolje. Ponavljajte dok voda ne izađe. Pokušajte i da masirate uho u smeru kazaljke na satu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Osušite ga toplim vazduhom

Ako vam je pri ruci, upotrebite fen za sušenje kose. Namestite ga na najslabije i stavite na rastojanje 30 centimetara od uha. Topli vazduh podstaći će isparavanje vode.

Skačite na jednoj nozi

Nagnite glavu na stranu gde je uvo puno vode, stanite na jednu nogu i skačite. U isto vreme povlačite ušnu resicu jer to može malo da proširi ušni kanal. Ne želite li da skakućete, pokušajte da nagnute glavu i povlačite resicu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Lezite i računajte na gravitaciju

Legnite potrbuške s zapušenim uhom nadole i ostanite tako nekoliko minuta. Gravitacija bi mogla učiniti svoje, odnosno voda će iscuriti iz uha, jer će pronaći rupicu kojom će izaći.

Žvaćite ili glumite da žvaćete

Kosti vilice nalaze se blizu uha i pomaže kad se prave pokreti poput žvakanja hrane. Pojedite nešto, stavite žvakaću gumu u usta ili jednostavno improvizujte. U isto vreme nagnite glavu nadole s uhom koje nije zapušeno, pa je naglo okrenite na drugu stranu, prenosi portal 24sata.

Foto-ilustracija: Foter/dontshoot.me! Foto-ilustracija: Foter/dontshoot.me!

Pokušajte sa zevanjem

I zevanje pomaže kao i žvakanje jer se kosti oko uva gibaju. To može doneti olakšanje tako što će pomeriti vodu i podstaći je na izlazak.

(Telegraf.rs / WikiHow)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA