Da li to kultne BIRKIN TAŠNE odlaze u istoriju?

Čuvena Džejn Birkin zahteva od čuvene modne kuće Hermès da preimenuje tašnu s njenim imenom, a nećete verovati zašto

  • 2

Pevačica i glumica Džejn Birkin zatražila je od modne kuće Hermès da preimenuje legendarnu "birkin" tašnu od krokodilske kože koja nosi njeno ime zbog okrutnih načina ubijanja krokodila.

Ovo je najskuplja ženska tašna na svetu! A evo šta je čini toliko posebnom

- Kao potpisnica peticije “Milost za životinje”, koju je pokrenuo Hoakin Finiks u znak protesta protiv okrutnog postupanja prema životinjama, zatražila sam od kuće Hermès da nađe novo ime za tašnu “birkin croco” sve dok ne budu uvedene nove metode u skladu sa međunarodnim normama - objasnila je Birkin.

Tašna “birkin”, dizajnirana početkom osamdesetih godina prošlog veka nakon susreta tadašnjeg šefa modne kuće Hermès i pevačice, jedna je od najskupljih na svetu.

Za model od krokodila, čija se cena kreće od 33.000 evra naviše, postoji lista čekanja. Te tašne se često razgrabe na aukcijama, početkom juna, jedna ružičasta “birkin diamond” prodata je za rekordnih 202.000 dolara.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Organizacija za zaštitu životinja PETA nedavno je pokrenula kampanju, tražeći od Hermès-a da “odmah prestane da kupuje i koristi egzotičnu kožu i da prodaje aksesoare od kože krokodila i aligatora”.

Foto: Christies Foto: Christies

U dokumentarnom filmu koji je snimila u okviru svoje kampanje, PETA je pokazala da "životinje čame u mračnim hangarima ili u betonskim jamama", te da je "njihov život isto toliko strašan koliko i njihova smrt".

Foto: Wikipedia/Liz Roy Foto: Wikipedia/Liz Roy

Međutim, u odgovoru Birkinovoj, Hermès negira da su te farme-mučilišta za krokodile njihove, kao i to da su oni na bilo koji način oni umešani u ovaj skandal. Tako da, po svemu sudeći, nije još sve izgubljeno za trendi “birkinke”.

Ali, u svetu mode je sve moguće. Živi bili (krokodili), pa videli.

(Telegraf.rs / Tanjug/Vogue)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Med sestra

    30. jul 2015 | 07:59

    Ako neko ne zeli vise ovu tasnu molim da mi je pokloni posto nije u trendu:-P

  • Nana

    30. jul 2015 | 18:22

    Imate presličnu kod domaćeg proizvođača, a oko 20 000din.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA