Oprez: Dijete mogu biti veoma opasne!

Iako mnogobrojne kure za mršavljenje obećavaju gubljenje i po nekoliko kilograma u kratkom roku, čuda se ipak ne dešavaju. Istina je da testiranjem neproverenih dijeta jedino može da strada vaše zdravlje

  • 0

Dehidratacija

Prvo i osnovno pravilo pri izboru savršene dijete jeste da novim načinom ishrane nikako ne bi trebalo da gubite više od 2 kilograma nedeljno. U protivnom, zbog prevelikog odavanja dragocene tečnosti vaš organizam može da se nađe u velikoj opasnosti.

Hipervitaminoza

U ponudi je mnoštvo dijeta koje propagiraju konzumiranje samo jedne vrste namirnica: salatna dijeta, kura sa bananama, a ima i proteinskih dijeta baziranih na čistom mesu. Na ovaj način organizam biva prezasićen istom kombinacijom vitamina i minerala, što preopterećuje jetru i kasnije onemogućava apsorpciju drugih korisnih sastojaka.

Gubitak vitamina i minerala

Zbog jednolične ishrane može doći i do ozbiljnog nedostatka vitamina i minerala iz preko potrebnih namirnica. Ovo dovodi do mnogih bolesti poput osteoporoze, atrofije mišića, bolesti srca i opšteg pada imuniteta.

Usporen metabolizam

Da bi organizam normalno funkcionisao, dnevni unos energije ne sme pasti ispod 1.500 kcal. U slučaju da je unos kalorija niži od ove cifre, procesi u telu počinju da funkcionišu na minimumu, a metabolizam se usporava. Po okončanju dijete, to jest čim se vratite na normalnu ishranu, organizam se vraća na normalu i neželjeni kilogrami se vraćaju po bumerang principu.

Zavisnost od preparata

Proizvodi koji obećavaju ubrzanje metabolizma kako bi se hrana brže razgrađivala, uglavnom sadrže sastojke poput kofeina, a ovakvi preparati stvaraju lakšu zavisnost. Kada prestanete da ih koristite, potreba za njima će ostati, a kilogrami će se vratiti čim se metabolizam ponovo uspori.

Izlučivanje korisnih materija

Sredstva za detoksikaciju ne čiste organizam samo od nataloženih viškova, već uništavaju i dobre bakterije iz creva i otežavaju rad sistema za varenje. Takođe, dovode do dehidratacije organizma i usporavaju rad prirodnih pročišćivača - jetre, bubrega i kože.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA