Zašto žene nemaju Adamovu jabučicu?

Iako to možda niste znali, Adamova jabučica je ženskog roda, ali stvarno - jer, imaju je i žene! Ova hrskavičasta izraslina se razvija u pubertetu i imaju je i muškarci i žene, međutim dok je kod jednih jako izražena, kod drugih je jedva vidljiva

  • 10

Iako je Adamova jabučica nešto što se vezuje isključivo za jači pol, naučnici kažu da ovu hrskavičastu izraslinu poseduju i žene. Pravo pitanje bi, stoga, bilo - zašto je kod njih ne vidimo?

 

Adamova jabučica je "izraslina" koja se nazire negde na sredini muškog grla a ime je dobila po biblijskoj priči. Naime, kada je Adam u rajskom vrtu uzeo i zagrizao "zabranjenu jabuku" njen komad mu se zaglavio u grlu i tako se kod njega, kao i kod svih muškaraca koji su sledili njegov primer, pojavila "grbica" na vratu simboličnog naziva Adamova jabučica.

 

Medicinsko objašnjenje, pak, kaže da ona nastaje kao rezultat širenja muškog grkljana u pubertetu što je praćeno produbljivanjem glasa. Međutim, u istom periodu i kod žena se širi grkljan, samo ne u tolikoj meri zbog čega one dobijaju viši, piskaviji glas od muškaraca.

 

Ako isključimo mogućnost da je žena sa izraženom Adamovom jabučicom skriveni muškarac (transseksualac), onda to može jedino značiti da spada u retku grupu devojaka kojima se grkljan proširio više nego što je to uobičajeno.

 

Foto-ilustracija: Foter/Pauline Thomas

Foto-ilustracija: Foter/Pauline Thomas

 

Najčešći razlog za to je hormonski disbalans koji se javi u pubertetu, mada izraženost Adamove jabučice na ženskom vratu može ukazivati i na probleme sa štitnom žlezdom.

 

Ovo hrskavičasto tkivo zapravo ima funkciju da zaštiti osetljive glasne žice i dok je u početku izrazito mekana, s godinama se stvrdne i može izgledati kao skup koščica.

 

Foto-ilustracija: Foter/Rem Koc

Foto-ilustracija: Foter/Rem Koc

 

Najveći problem je što se žene koje imaju izraženiju Adamovu jabučicu zbog toga osećaju manje ženstvenim i često zbog toga imaju problem sa samopouzdanjem. Zato od velike pomoći mogu da im budu razgovori sa psihologom, a u ekstremnim slučajevima i operacija njenog smanjenja kada se sastružu suvišni hrskavičasti slojevi.

 

(Telegraf.rs / HowStuffWorks)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    15. avgust 2015 | 10:34

    Neki se ponose Adamovom jabučicom, ali još više se ceni - Evina smokvica! ;-)

  • IVANA

    15. avgust 2015 | 08:04

    A sta se dedava kada je kod muskarca jedva vidljiva ili se i ne vidi???

  • Djolle666

    16. avgust 2015 | 14:31

    Ovaj na slici ima Adamovu lubenicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA