Ovo su 4 navike zbog kojih ne možete da se rešite PODOČNJAKA

Dovoljno spavate, nemate alergije i podočnjaci nisu nešto za šta biste mogli da okrivite svoje gene, a opet ih imate. Evo zašto

  • 2

Iako su neretko odraz lošeg stanja organizma, podočnjaci zapravo mogu da se pojave i kada ste kompletno zdravi, ali praktikujete neke loše navike kada su u pitanju nega i ishrana.

Ukoliko povedete računa o sledećim sitnicama, možete vrlo jednostavno da se rešite ovog ružnog estetskog problema na svom licu.

Preterujete sa upotrebom krema za negu kože

Retinol, salicilna kiselina i glikolna kiselina koji se nalaze u većini krema za podmlađivanje su vrlo efikasni sastojci koji mogu da poboljšaju tonus i strukturu vaše kože. Međutim, prečesta upoteba krema koje sadrže ove sastojke može dovesti do iritacija, posebno ako ih nepažnjom nanosite preblizu osetljivoj zoni oko očiju. Ovo je čest uzrok pojave blage otečenosti ispod očiju koja je najvidiljivija izjutra. Kako biste ovo sprečili, izbegavajte nanošenje bilo kakvih preparata iznad jagodnične kosti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nedovoljno ispirate kosu i lice

Najčešći uzroci nastanka dermatitisa kapaka, zapaljenja koje na kraju dovodi do nastanka podočnjaka i natečenosti, su šamponi, balzami, regeneratori i sredstva za pranje lica, tačnije njihove naslage koje ostaju "zarobljene" u naborima kapaka. Iako toga niste svesni, ali površno ispiranje kose nakon šamponiranja ili nedovljno umivanje kojim treba da sperete sredstvo za čišćenje lica značajno doprinosi pojavi podočnjaka. Zato, svaki put lice i kosu što temeljnije isperite običnom vodom, a ukoliko ste skloni iritacijama očiju, onda birajte antialergijske proivode za tuširanje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Konzumirate hranu bogatu solima

Zbog ishrane sa visokim sadržajem soli dolazi do zadržavanja vode u organizmu na najčudnijim mestima, a jedno od njih je i područje oko očiju. Naime, dnevni unos natrijuma trebalo bi da ograničite na 2.300 mg, odnosno on ne bi trebalo da prelazi 1.500 mg dnevno ukoliko imate više od 50 godina, patite od dijabetesa ili povišenog pritiska. Ukoliko to ne umete sami, obratite se nutricionisti koji će vam pomoći da izbalansirate ishranu. Takođe, u tom slučaju potražite u apoteci neku od krema za područje oko očiju koje sadrže kofein jer one pomažu u sužavanju krvnih sudova, pa samim tim i u smanjenju podočnjaka.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Često ste na dijetama

Kao što, usled starenja, dolazi do laganog spuštanja obraza i pojave podočnjaka, tako i zbog gubitka više kilograma u kratkom vremenskom roku može doći do istog problema. Naglo mršavljenje praćeno je smanjenjem volumena u koži koja postaje opuštena i namrskana u predelima u kojima ste ranije imali viškove, a na licu tada obično podočnjaci i podbradak prvi dolaze do izražaja. Ono što vam u tim situacijama može poslužiti kao prva pomoći svakako su hladne obloge od krastavaca ili kesica čaja, a na duže staze problem možete rešiti ipak nešto invazivnijim metodama poput filera koji efikasno vraćaju punoću koži.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Mini magazin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grofica

    20. avgust 2015 | 22:38

    ,,podocnjaci,podocnjaci,bas mi lepo stoje....lala la la...,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA