Ovo je jedinih 5 načina da ne obolite od RAKA

Nakon niza istraživanja, stručnjaci su konačno potvrdili da se rak može iskoreniti na jedan jedini način - prevencijom koja znači da svaki pojedinac usvoji nov model ponašanja

  • 0
Hemoterapija, oboleli od raka, bolnica, Rak, Tumor, Kancer Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Stručnjaci za rak u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji objavili su kodeks ponašanja u cilju prevencije oboljevanja od raka sumiranih u 5 koraka koje svaki čovek može da preduzme kako ne bi oboleo od ove bolesti.

Doktor Hoakim Šuez, koji je predvodio istraživanje, pojasnio je da se radi o "preporukama za promenu ponašanja koje bi pojedinci trebalo bez izuzetka da usvoje u svakodnevnom životu".

Ne postoji zdrava hrana, postoji samo zdrava ishrana

Ako već niste, krajnje je vreme da promenite loše navike u svojoj ishrani. Nažalost, poređenja da su vaše bake i deke jeli meso, šećerili kafu i pili rakiju više ne piju vodu, a razlog je taj da su oni to činili bar pre pola veka kada te namirnice iz mnogo razloga nisu bile štetne.

Umesto toga, jedite celovite žitarice, mahunarke, povrće i voće, ograničite unos crvenog mesa, punomasne hrane, šećera i soli i trudite se da potpuno izbegavate prerađeno meso, belo brašno, gazirane napitke, ali i alkohol i duvan.

Foto-ilustracija: Foter/Nancy D. Regan Foto-ilustracija: Foter/Nancy D. Regan

Očistite" svoj dom od radijacije

Gotovo nikome ne pada na pamet da najveći deo zračenja kojem je izložen tokom života "pokupi" u svojoj kući. Stručnjaci kažu da je za to najzaslužniji radioaktivni gas radon koji se prirodno nalazi u zemljištu, te kroz pukotine na zgradama, ali i putem građevinskog materijala dospeva u naše domove.

Postoje uređaji koji mere nivo radona u kućama, kao i načini da smanjite njegovu koncentraciju u prostorijama u kojima najviše boravite. Najlakši su provetravanje soba i postavljanje kamena zeolita ili nekog drugog "sakupljača" radijacije. Radon se, inače, smatra najvećim uzročnikom raka pluća, a posebno je poguban na već oštećena pluća pušača.

Foto-ilustracija: techweekeurope.co.uk Foto-ilustracija: techweekeurope.co.uk

Učestvujte u programima za prevenciju raka

U svakoj zemlji postoje dani u kalendarskoj godini koji su "označeni" kao vreme akcije i borbe protiv određenih vrsta raka. U tom periodu možete bez problema i preteranog gubljenja vremena obaviti ključne preglede.

Muškarci bi tada trebalo da provere: prostatu, pluća, pankreas, jetru i debelo crevo, a žene: dojke, matericu, jajnike i debelo crevo.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sunce, jednostavno, više nije zdravo

Ovo naročito važi za decu, jer je dokazano da samo jedan plih nastao usled opekotina u detinjstvu ili u adolescentnom dobu ima duplo veću šansu da se razvije u melanom kasnije u životu.

Upotreba krema za zaštitnim faktorom od UV zračenja, sklanjanje u hladovinu u vreme kada je sunce najjače, ali i izbegavanje solarijuma treba da vam postane praksa.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Dojenje je nezamenjiva prevencija

Mnogi stručnjaci tvrde da svaka majka može da doji svoju tek rođenu bebu, samo je pitanje koliko se trudi da to ostvari. Čak i dojenje od svega nekoliko dana korisnije je za vas i za vašu bebu nego da je uopšte niste dojili.

Dojenje smanjuje nivo hormona estrigena za koji se smatra da aktivira pojavu raka, pa se procenjuje da žene koje doje imaju za četvrtinu manje šanse da obole od ovog oblika raka.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Jutarnji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA