Evo zašto treba da pijete kozije mleko

Kozije mleko spada u najzdravije namirnice, pogotovu kada govorimo o mlečnim proizvodima, jer je njegova hemijska struktura neverovatno slična majčinom mleku

  • 10

Širom planete kozje mleko upotrebljava se ne samo za ishranu, već i kao prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Po sastavu je najsličnije majčinom mleku - sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i minerala, a nema teško svarljivih masti.

Kozje mleko je i mnogo lakše za varenje od kravljeg jer sadrži značajno manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe intolerantne na laktozu i one sa osetljivim želucem.

Takođe, u odnosu na kravlje mleko, ima viši nivo vitaminima (pogotovu vitamina B6) i minerala (naročito kalcijuma), a niži nivo kalorija.

Pošto je blizu savršene hrane i lagano je za probavni sistem, ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, ne sadrži određenu vrstu proteina koji najčešće izazivaju alergijsku reakciju kod dece.

Foto-ilustracija: Foter/c r z Foto-ilustracija: Foter/c r z

Ljudi na selu su od davnina kozje mleko koristili za jačanje imuniteta, lečenje plućnih oboljenja i tuberkuloze, ali i kao saveznika u borbi protiv nervoze i nesanice. Naime, ono u sebi sadrzi vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu i nokte.

Na kraju da ne zaboravimo i to da je kozji sir, takođe, moćno prirodno sredstvo za jačanje organizma i zaštitinik od mnogih bolesti.

Foto: sxc.hu/cegie Foto: sxc.hu/cegie

Zbog svih navedenih lekovita svojstava, kozje mleko bi trebalo da privuče i one osobe koje baš i ne vole njegov miris.

(Telegraf.rs / Moje zdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik-Srbin ali iz RS-a

    15. septembar 2015 | 17:46

    ja volim mleko od komsnice Dare...nju bi svaki dan muzao

  • notorious

    17. septembar 2015 | 22:26

    Jeste li jare? Zašto pijete kozje mleko?

  • momazver

    17. septembar 2015 | 15:17

    Ne spomenuste kozju SURUTKU.Zdravija i od mleka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA