Koje hulahopke da obučem? Matematika će vam pomoći da se opredelite!

Više nema dileme - naučnik dr Džejms Hind je patentirao formulu koja sada pomaže ženama da "izračunaju" koja im debljina čarapa treba za određene vremenske prilike

  • 0

U želji da se zaštite od hladnoće, većina žena odene hulahop čarape za koje, kada izađu iz kuće, shvate da nisu odgovarajuće. Ili su one malo tanje nego što bi trebalo pa ih podilazi jeza ili su baš tog jutra procenile da su im potrebne one najdeblje u kojima su se onda kuvale ceo dan.

Ovakvih grešaka u budućnosti više neće biti, bar ako je suditi prema novom otkriću kojim je jedan muškarac rešio da nam olakša muke.

U pitanju je dr Džejms Hind koji predaje matematiku na Univerzitetu Notingem Trent. On je osmislio formulu koja tačno izračunava kakve čarape, odnosno od koliko dena, treba odenuti kako bi ženske noge bile adekvatno zaštićene od vremenskih prilika.

Za one koji ne znaju, "deni" označavaju gustinu tkanja najlon čarapa i praktično ukazuju na njihovu debljinu. Na svim pakovanjima ženskih čarapa deni su jasno istaknuti, pa tako postoje čarape od 10 (najtanje) do čak 200 dena!

Foto: SPANX Foto: SPANX

Kako je dr Hind objasnio, na ovo istraživanje ga je podstaklo sopstveno iskustvo jer je svojevremeno radio kao ulični zabavljač maskiran u Robin Huda i tada su hulahopke bile sastavni deo njegovog autfita.

Za izračunavanje formule dena (D), odnosno debljine koje bi trebalo da budu vaše najlonke, presudni činioci bili su mu brzina vetra (w) i spoljašnja temperatura vazduha (t), Π je broj Pi (3,14), a e ojlerov broj (2,718) . 

Formula

- Koristio sam tzv. sigmoidnu formulu, što bi značilo da njene vrednosti padaju i rastu kao da prate oblik položenog slova S. Prostije rečeno, to podrazumeva vema male promene u krajnostima (ekstremnim uslovima) i mnogo promena i varijacija kada su uslovi na nekoj sredini - kaže dr Hind.

Foto-ilustracija: Foter/ Foto-ilustracija: Foter/

- U prevodu to bi značilo da kada je temperatura ispod nule, onda su preporučljive pantalone ili helanke od nekog toplog materijala, isto kao što vam, kada temperatura pređe 25, 30 stepeni, nikakve hulahopke nisu ni potrebne. Ali zato, kada je napolju, recimo 10 stepeni, imate ceo spektar pod-uslova koji vam mogu pomoći da pravilno odredite da li su vam u tom danu potrebne čarape od 20, 30, 50 ili od recimo 70 dena - zaključuje ovaj matematičar.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA