REVOLUCIONARNO: Stigla je sperma iz epruvete!

Ovo bi moglo da bude rešenje za sve neplodne muškarce širom sveta. Sperma iz epruvete nije sintetička, već ima genetski materijal osobe koja nije sama u stanju da proizvede spermatozoide

  • 2

Francuski naučnici tvrde da su uspeli da naprave funkcionalan ljudski spermatozoid u laboratoriji. Ovo otkriće moglo bi da promeni hiljade ljudskih sudbina.

Ova, laboratorijski proizvedena sperma mogla bi da pomogne neplodnim muškarcima ili mladićima obolelim od raka. U naredne četiri godine će se ispitati da li to zapravo može da funkcioniše, kažu naučnici.

Međutim, oni kažu da je u ovom trenutku nemoguće znati kakav će biti kvalitet tako proizvedenih spermatozoida i da li će oni zaista moći da oplode jajnu ćeliju, ali to ostaje da se ispita u studijama koje slede.

Tim naučnika je prvo uradio biopsiju testisa, a ćelije su zatim stavili u bioreaktor i uzgajali ih dok nisu dobili spermatozoide.

- Uspeli smo da napravimo priličnu količinu zrele sperme koja bi mogla klinički da se upotrebi – rekao je dr Filip Duran za "Independent on Sunday".

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

One rekao da je sledeći korak da pokušaju da oplode ženku zamorčeta ovako dobijenom spermom, da vide da li će uspeti da se razvije plod.

- Ovaj metod bi se prvo primenio na mlade ljude obolele od kancera, tako što bi se od nerazvijenih ćelija prvo razvila zrela sperma, a zatim zamrzla kako bi se očuvala. Ova tehnologija bi mogla da pomogne i brojnim neplodnim muškarcima širom sveta, čija neplodnost ne može da se tretira ni na jedan drugi način – kaže Mari-Helen Perard, jedan od istraživača.

Foto-ilustracija: StockPhotosForFree.com Foto-ilustracija: StockPhotosForFree.com

S druge strane, brojni naučnici sumnjaju u ove tvrdnje.

- To je preambiciozna tvrdnja i dok ne vidim objavljeno istraživanje jako sam skeptičan. Jedina dostojanstvena stvar koju mogu sada da urade jeste da nam svima pokažu dokaze – rekao je Alen Pakej, profesor na Šefild univerzitetu.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicha Mrsoje

    25. septembar 2015 | 20:20

    Ovom svetu pod hitno treba menadzer (po mogucstvu sa druge planete). Radi\istrazuje svako ko sta hoce. Ako je priroda rekla da nesto nije u redu valjda nabolje zna zasto ne zeli da prenosi to dalje na sledecu generaciju...

  • miki

    22. septembar 2015 | 15:16

    Katastrofa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA