EKSPERIMENT S NOŽNIM PRSTIMA: Zašto osećamo samo DEVET kada ih brojimo dodirom?

Da li vam se nekad desilo da pobrkate drugi, treći ili četvrti prst na stopalima? Zašto nemamo osećaj koliko imamo nožnih prstiju i koji je koji? Evo odgovora

  • 0

Zatvorite oči i probajte da izbrojite prste na nogama, dok vam  ih neko dodiruje jednog po jednog. Nemojte da se iznenadite ako izbrojite samo devet komada. Većina ljudi izgubi jedan prst negde usput.

KAKO IZGLEDAJU VAŠA STOPALA? Nožni prsti pokazuju odakle potičete i kakva ste osoba

Gotovo polovina nas ne može da nabroji sve nožne prste po osećaju, odnosno po dodiru, kada ne gleda. Uglavnom je prst koji nedostaje onaj prvi do palca.

Jedna oksfordska studija bavila se ispitivanjem ovog fenomena. 19 mladih muškaraca trebalo je da zatvore oči dok im se jedan po jedan nožni prst blago dodiruje.

Istraživači su bili iznenađeni da je čak devet od 19 momaka imalo utisak da im nedostaje jedan prst. Uglavnom su imali utisak da im nedostaje drugi prst.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Još jedna teškoća s kojom su se ispitanici suočavali jeste da razlikuju koji prst je dodirnut. S palcem i s malim prstom nisu imali problema, ali zato su gotovo svi grešili kad je trebalo da razlikuju srednja tri prsta.

Većina njih je mislila da im dodiruju treći prst, a zapravo su im dodirivali drugi. Isto tako, kad bi im dodirivali treći, mislili su da je četvrti. Dakle, posle trećeg, za kojeg misle da je četvrti, ide mali i onda jedan fali.

Slični testovi su sprovedeni i za prste na rukama, ali ispitanici nisu imali nikakvih poteškća da prepoznaju koji prst je u pitanju.

Istraživači kažu da to može biti zato što nožni prsti nisu nezavisni kao prsti na rukama, odnosno, ne možete tek tako da pomerite jedan po jedan, nego uglavnom sve zajedno ili više njih odjednom.

Druga opcija, ili dopuna prve, je to da mozak ne percipira pet nožnih prstiju kao takve, već, opet, sve zajedno ili više njih.

Još jedna teorija je ta da kažiprst na ruci percipiramo kao prvi prst, jer je palac izdvojen, dok na nozi palac percipiramo kao prvi prst, pa je nožni palac zapravo ekvivalent kažiprstu na ruci, samim tim je drugi nožni prst već srednji itd...

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA