Ovo je najomraženiji čovek na svetu! Kad čujete šta je uradio, MRZEĆETE GA I VI! (VIDEO)

Zapamtite ovo ime i ovo lice - Martin Škreli. U pitanju je čovek koji je zaslužio da ga snađe najgore prokletstvo i koji će pokolebati čak i najtvrđeg vernika u kapitalističke vrednosti. Mislite da smo preoštri? Kad budete saznali šta je uradio, zapitaćete se u kakvom to svetu živimo, a Martina poželeti da pljunete "u facu"

  • 8

Martin Škreli ima samo 32 godine, ali uspelo mu je nešto što čak ni političarima ne uspe za ceo život - posle jednog poteza zamrzela ga je cela planeta. A sigurno ćete i vi. On je odlučio da zaradi na ljudima koji nemaju izbora, tako što je iz čista mira, preko noći povećao cenu jednog spasonosnog leka za preko 5.500 odsto!

Da, dobro ste pročitali. A zašto? Da bi zaradio novac. Ali, i jer mu se može.

Lek daraprim je 62 godine imao ustaljenu cenu od oko 13,5 dolara po jednoj tableti, a onda je Škreli otkupio licencu za 55 miliona dolara. U pitanju je lek aktivne supstance po imenu pirimetamin koji se koristi za lečenje obolelih od raka, beba koje imaju nedovoljno razvijen imuni sistem, male dece koja su rođena sa sidom i obolelih od tropskih bolesti poput malarije ili toksoplazmoze.

Tri nova slučaja MALARIJE U BEOGRADU!

No, samo odjednom je podigao cenu ove spasonosne supstance sa 13,5 dolara po tableti na zapanjujućih 750 ili 833 dolara, u zavisnosti od apoteke.

Foto: Drugs.com Foto: Drugs.com

Reakcija u svetu bila je brza i burna, što nije ni čudo, kada se jedna tableta proizvede po ceni od oko jednog dolara. Ponavljamo - on je naplaćuje 750.

Kada je upitan zašto je napravio tako drastičnu promenu u ceni - nije se čak ni potrudio da se izvuče. Otvoreno je priznao da njegova kompanija “Turing Farmaceutical” želi da poveća profit od tog leka.

- Nismo mi neka pohlepna kompanija koja želi da iznudi novac od bolesnih ljudi, već samo želimo da ostanemo u poslu. Uostalom, taj lek koriste ljudi koji imaju zapostavljene bolesti i mnogi pacijenti ga ne uzimaju duže od godinu dana – izjavio je gramzivi Škreli, prenosi portal 24sata.rs.

Reakcije na društvenim mrežama su bile silovite, a onda se uključila čak i Hilari Klinton koja je nazvala postupak kompanije - nečuvenim.

- Ovakva manipulacija cenom na tržištu lekova je nečuvena. Sutra počinjem sa planom da se obračunam sa tim - napisala je Hilari na Tviteru. Posle toga je objavila plan da uvede ograničena prava kompanija da menjaju cene na tržištu specijalnih lekova.

Mnoge slavne ličnosti su napale Škrelija. A njegova fotografija sa natpisom “Ovo je Martin Škreli, upravo je podigao cenu leka sa 13 dolara na 750 dolara, on je đubre od čoveka” krenula je da se širi internetom. Nazivaju ga i najgorom osobom na svetu i primerom za sve što fali modernom društvu.

Inače, ovo nije prvi put da je Škreli napravio sličnu zvrčku. On je u kompaniji Retrofin manipulisao cenom leka za bubrege dok je nije podigao za 2.000 odsto. Dobio je otkaz, a nadamo se da će i sad.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Ipak, moramo da budemo fer i da kažemo da ovo nije jedini skot u farmaceutskoj industriji, ili bolje rečeno, mafiji. Pre nekog vremena, kompanija “Rodelis Therapeutics”, podigla je cenu antibiotika cikloserina, koji se koristi za lečenje tuberkuloze, za 500 dolara po kutiji od 30 tableta, na vrtoglavih 10.800 dolara.

Da li TUBERKULOZA preti Srbiji?

(Telegraf.rs / Daily Mail/New York Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrkivuk

    22. septembar 2015 | 21:13

    Dabogda ga upucalo pa za vadjenje metka trazilo mu 1000000 eura skot

  • Jelena

    22. septembar 2015 | 14:48

    I on ce ih koristiti kao terapiju,polako.

  • Ccc

    22. septembar 2015 | 19:52

    Ovaj pacenik verovatno nema pojma sta zapravo radi jer je i sam na nekim lekovima-on i izgleda kao kreten

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA