Saznajte koliko vremena vam treba da prestanete da pušite

Sigurno ste mnogo puta čuli nekoga da kaže "baš bih voleo da prestanem da pušim, ali ne mogu". Evo zašto je to tako teško i koliko traje period odvikavanja

  • 6

Ako malo bolje razmislite, u stvari uopšte nije teško bataliti cigarete, svako to može da uradi za sekund, ali teško je “nastaviti ne pušiti. Stalno nam pada na pamet kako bi bilo lepo zapaliti cigaretu. Da li ste se nekad zapitali koliko traje ta kriza?

Očistite svoja PLUĆA za samo 3 dana! (RECEPT)

Jutarnje pranje zuba, jutarnja kafa, cigareta... Svi mi imamo gomilu navika koje čine našu dnevnu rutinu. Neke od tih navika su dobre za nas, kao na primer trening ili jutarnja gimnastika, a neke i nisu tako dobre, kao pušenje pakle cigareta dnevno.

Kad je pušenje u pitanju, budući da se radi o dugogodišnjoj navici, nije dovoljno samo da želite da prestanete da pušite, potrebno je da razbijete naviku.

Što se navika tiče, uvreženo je mišljenje da je potrebno 21 dan da se stvori neka navika. Ta ideja potiče od plastičnog hirurga, Maksvela Malca, koji je 1960. izdao popularnu knjigu "Psihokibernetika", a teoriju “21 dan” izveo je iz činjenice da je njegovim pacijentima bilo potrebno toliko vremena da se naviknu na svoje novo lice, pa je generalizovao sliku i primenio tu cifru na sve navike.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Novija i opsežnija istraživanja utvrdila su nešto drugo. Prvo, ne postoji tačan broj dana, već on varira od čoveka do čoveka i od navike do navike, ali neki prosek koji su naučnici uspeli da izvuku je 66 dana, dakle preko tri puta više nego što se smatra. Amplitude ovih varijacija su 18, najmanje, i 254 dana najviše, koliko je potrebno da se formira navika.

Budući da se ove cifre odnose na formiranje navika, verovatno se pitate kakve to veze ima s odvikavanjem, odnosno, oslobađanjem od navika? Koliko vremena treba za to?

Naime, odvikavanje, odnosno oslobađanje od neke navike, usko je povezano sa formiranjem navike. Ako posmatrate s druge strane, potrebno je da se naviknete da ne pušite, tako da se na neki način uvek radi o formiranju navike.

Tu se u stvari radi o promeni paterna, odnosno, puta nervnih impulsa. Impulsi moraju da prođu nekim putem, jednom kad se pojave, a oni su uvek odgovor na neku situaciju. U ovom slučaju, “situacija” predstavlja okidače određenog ponašanja, odnosno, ono što vam budi želju za cigaretama. Navika nije ništa drugo do ustaljen put kojim prolazi nervni impuls izazvan određenim okidačem.

Šta god da su vaši okidači da zapalite cigaretu – jutarnja kafa, posle jela, popunjavanje tiketa u kladionici, nervoza, alkohol... - oni će i dalje biti tu i kad prestanete da pušite, odnosno, nervni impulsi koje su izazvali će krenuti ustaljenim putem. Da biste uspešno prestali da pušite, potrebno je da ustanovite novi put nervnih impulsa stvorenih tim okidačima, tako da se zapravo radi o formiranju navike.

Zaključak - ako ne formirate novu naviku na pomenut način, samo je pitanje vremena kada ćete se slomiti i zapaliti cigaretu. Sigurno ste isksili tako nešto.

Zato, nemojte samo uporno da istrajavate u apstinenciji, nego pokušajte da na okidače odgovorite nekim drugim ponašanjem, na primer, uradite seriju vežbi ili bilo šta što volite.

Kad je već tako, dobro je da znate koliko je vremena potrebno za tako nešto, dakle, u proseku - 66 dana.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MANEŠTANI

    29. septembar 2015 | 15:15

    Samo čvrsta volja i spoznaja da ćeš se jednog dana razboleti od toga. Ja sam pušio po tri do četiri kutije na dan, kašljao i razmišljo kamo će me to odvesti. Nisam mogo smanjiti dozu,pa sam odlučio jedno veče da jutro počnem bez cigara. Nije bilo lako ali ni teško, nakon tri meseca ovisnost se smanjila skoro dokraja i rvo beć15 godina ne pušim

  • Objektiv

    29. septembar 2015 | 12:58

    Knjiga Alana Kara je ubedljivo najefikasniji i najlaksi nacin. Cita se za 2-3 sata, opusteno, bez ultimatuma, mijenja nasu svest o cigaretama i mozak sam odradjuje proces odvikavanja. Najtoplije preporucio bih svima samo da procitaju pa nek nastave da puse ako zele.

  • banjalucanin zox

    29. septembar 2015 | 15:05

    Sve zavisi od organizma i od volje ...ostavio cigare bukvalno preko noci ove godine....1juna navece pusio ustao ujutro 2juna i rekao da nepusim vise...do 17god bio pasivni pusac od 18 pusio kutiju dve...mnogo sam nekako laksi ujutro kad ustajem vise setam i naravno borim se sa viskom kg ali i to cu da dotjeram do kraja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA